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  • Santos, Tiago Benedito Dos; Lima, Rogério Barbosa de; Nagashima, Getúlio Takashi; Petkowicz, Carmen Lucia de Oliveira; Carpentieri-Pípolo, Valéria; Pereira, Luiz Filipe Protasio; Domingues, Douglas Silva; Vieira, Luiz Gonzaga Esteves (Sociedade Brasileira de Genética, 2015)
    Increased synthesis of galactinol and raffinose family oligosaccharides (RFOs) has been reported in vegetative tissues in response to a range of abiotic stresses. In this work, we evaluated the transcriptional profile of ...
  • Mistro, Júlio César; Fazuoli, Luiz Carlos; Resende, Marcos Deon Vilela de; Vencovsky, Roland (Embrapa Café, 2013)
    Este trabalho teve como objetivo verificar o ganho genético esperado com a seleção, por via assexuada, em uma população de Coffea canephora, introduzida da Costa Rica, para a clonagem de indivíduos promissores e que possam ...
  • Oliveira, Antonio Carlos Baião de; Pereira, Antonio Alves; Silva, Felipe Lopes; Rezende, Juliana Costa de; Botelho, César Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues (2009)
    O objetivo deste trabalho foi avaliar os ganhos genéticos preditos para a produção de grãos, pela seleção direta e indireta de progênies de café arábica portadoras de fatores de resistência à ferrugem, visando o desenvolvimento ...
  • Silveira, Helbert Rezende de Oliveira; Souza, Kamila Rezende Dázio de; Alves, Jose Donizeti; Santos, Meline de Oliveira; Andrade, Cínthia Aparecida; Bomfim, Sandro Costa (Editora UFLA, 2015-03)
    Irrigation has enhanced coffee production in several regions of Brazil. However, with the increase in irrigated crop areas, problems related to the frequent and poorly planned usage of irrigation may arise. Since there are ...
  • Moreira, C. S.; Alves, P. A.; Castigioni, B. A.; Raucci, G. S.; Cerri, D. G. P.; Cerri, C. E. P.; Cerri, C. C.; Teixeira, A. A.; D'Alessandro, C. S.; Candiano, C.; Reis, M.; Celi, G. (Embrapa Café, 2016)
    O objetivo deste trabalho foi quantificar as emissões de GEE provenientes do solo cultivado com café nas principais regiões produtoras do estado de Minas Gerais - Cerrado Mineiro (CM), Sul de Minas (SM) e Matas de Minas(MM).
  • Caramori, Paulo Henrique; Morais, Heverly; Costa, Ângela Beatriz; Carneiro Filho, Francisco (Embrapa Café, 2012)
    Neste trabalho são feitas análises das geadas que afetaram a cafeicultura, com a finalidade de contribuir para elucidar as condições de ocorrências influenciadas ou não pela duração das fases do fenômeno ENOS anterior às geadas.
  • Aaker, John R. (1954-08)
    Durante os 250 anos em que o café tem sido cultivado no Brasil, as safras sofreram os efeitos periódicos das geadas. Segundo os dados existentes, relativos às mais recentes geadas, os efeitos têm sido variáveis em cada ...
  • Camargo, Marcelo Bento Paes de; Alfonsi, Rogerio Remo; Mello, Maria Helena de Almeida; Camargo, Ângelo Paes de (2000)
    Admite-se que o fenômeno ENOS provoca alterações anômalas no padrão de temperatura do ar durante o inverno na região sudeste do Brasil, incluindo o Estado de São Paulo. Relacionou-se o fenômeno El Niño Oscilação Sul (ENOS) ...
  • Silva, Edvaldo Aparecido Amaral da; Acencio, Marcio Luis; Bovolenta, Luiz Augusto; Lemke, Ney; Varani, Alessandro de Mello; Bravo, Juliana Pereira; Hoshino-Bezerra, Andrea Akemi; Lemos, Eliana Gertrudes Macedo (Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes - ABRATES, 2019)
    Germination of the coffee (Coffea arabica L.) seed is the result of events that occur simultaneously in the embryo and endosperm. To understand the molecular mechanisms responsible for these events, we undertook a transcriptome ...
  • Gaspari‐Pezzopane, Cristiana de; Bonturi, Nemailla; Guerreiro Filho, Oliveiro; Favarin, José Laércio; Maluf, Mirian Perez (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2012-07)
    The objective of this work was to identify genes that could be used as suitable markers for molecular recognition of phenological stages during coffee (Coffea arabica) fruit development. Four cultivars were evaluated as ...
  • Ribeiro, Thales Henrique Cherubino (Universidade Federal de Lavras, 2023-01-30)
    Coffee plants are the source of one of the most world-wide traded commodities. From harvesting, though processing to commercializing the coffee bean moves an international market that supports the livelihood of millions. ...
  • Miranda, Vicente Savonitti; Farias, Paulo Roberto Silva; Roberto, Sérgio Rufo; Lacava, Pedro Magalhães (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2007-09)
    The Citrus Variegated Chlorosis and the Coffee Leaf Scorch are some of the many destructive diseases caused by Xylella fastidiosa, a gram-negative bacterium limited to the xylem of affected plants. As its genetic ...
  • Dias, Rodrigo Elias Batista Almeida; Dias, Rafael Antônio Almeida; Botelho, César Elias; Abrahão, Juliana Costa de Rezende; Rezende, Tiago Teruel; Carvalho, Gladyston Rodrigues (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2020)
    Brazilian coffee cultivation was boosted over the last few decades by the mechanization of various field operations. Considering the influence of genetic factors on coffee harvesting efficiency, we aimed to evaluate the ...
  • Diniz, Leandro Eugênio Cardamoni; Ruas, Claudete de Fátima; Carvalho, Valdemar de Paula; Torres, Fabrício Medeiros; Ruas, Eduardo Augusto; Santos, Melissa de Oliveira; Sera, Tumoru; Ruas, Paulo Maurício (Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar, 2005-07)
    The genetic variability of 40 accessions of C. arabica was evaluated using a combination of the random amplified polymorphic DNA (RAPD) technique and restriction digestion of genomic DNA. The genetic variability and the ...
  • Moura, Waldênia de Melo; Soares, Yaska Janaína Bastos; Amaral Júnior, Antônio Teixeira do; Lima, Paulo César de; Martinez, Hermínia Emília Prieto; Gravina, Geraldo de Amaral (Editora UFLA, 2015-01)
    Potassium is a source of non-renewable natural resource, and is used in large quantities in coffee fertilization through basically imported formulations in the form of potassium chloride. An alternative to make production ...
  • Maluf, Mirian Perez; Silvestrini, Milene; Ruggiero, Luciana Machado de Campos; Guerreiro Filho, Oliveiro; Colombo, Carlos Augusto (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2005-07)
    One of the greatest problems in Coffea arabica breeding is identifying precisely any inbred line, based only on botanical and agronomical descriptors, because of the reduced genetic variability of the species, close pedigree ...
  • Giles, João Antonio D.; Partelli, Fábio L.; Ferreira, Adésio; Rodrigues, Joice P.; Oliosi, Gleison; Silva, Fernando H. Lima e (Academia Brasileira de Ciências, 2018)
    Knowledge of the genetic variability of a population is essential to guide its preservation and maintenance in addition to increasing the efficiency of genetic breeding programs. On this basis, this study was conducted to ...
  • Sera, Tumoru; Ruas, Paulo Maurício; Ruas, Claudete de Fátima; Diniz, Leandro Eugênio Cardamone; Carvalho, Valdemar de Paula; Rampim, Leandro; Ruas, Eduardo Augusto; Silveira, Sheila Recepute da (Sociedade Brasileira de Genética, 2003)
    Knowledge of the genetic variability among genotypes is important for the transfer of useful genes and to maximize the use of available germplasm resources. This study was carried out to assess the genetic variability of ...
  • Rezende, Juliana Costa de; Botelho, Cesar Elias; Oliveira, Antônio Carlos Baião de; Silva, Felipe Lopes da; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Pereira, Antônio Alves (Editora UFLA, 2014-07)
    In order to investigate the aspects related to the use of selection indexes in Coffea arabica breeding, analytical procedures were used: index based on the sum of ranks of Mulamba and Mock (ISR), index of desired gains of ...
  • Silva, Dulcilene Oliveira da; Ferreira, Fábio Medeiros; Rocha, Rodrigo Barros; Espindula, Marcelo Curitiba; Spinelli, Victor Mouzinho (Universidade Federal de Santa Maria, 2018-03)
    The aim of this study was to select Coffea canephora clones of superior processed coffee productivity based on the estimates of the genetic parameters and of genetic progress with the plant selection. For this, the production ...

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