SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental por título

Navegação Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Henrique, Nirvani S.; Maltoni, Katia L.; Faria, Glaucia A. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2022-01-14)
    Litterfall is an important source of soil nutrients, but its decomposition can be affected by the crop system used. The objective of this study was to evaluate litterfall decomposition and macronutrient stocks in coffee ...
  • Jacintho, João L.; Ferraz, Gabriel A. e S.; Silva, Fabio M. da; Santos, Sthéfany A. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2017-02)
    This study aimed to apply precision agriculture techniques in coffee production, using correlation analysis in the definition of management zones. This work was carried out in a 22-ha area of coffee (Coffea arabica L.), ...
  • Couto, Sandra Maria; Magalhães, Anderson Chagas; Queiroz, Daniel Marçal de; Bastos, Itaciane Toledo (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 1999-01)
    Esta pesquisa foi desenvolvida com o objetivo de se obter valores para algumas características físicas do café, necessárias ao desenvolvimento de unidades de separação aerodinâmicas e ao dimensionamento de secadores e ...
  • Souza, Gustavo S. de; Bouzan, Antônio M. B.; Infantini, Maurício B.; Silva, Samuel de A.; Almeida, Robson F. de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2022-10-24)
    Coffee is one of the main commodities of global agribusiness and of outstanding economic and social relevance for Brazil. The lack of labor and its high cost are factors that worry coffee producers, mainly during the conilon ...
  • Cunha, João P. B.; Silva, Fabio M. da; Andrade, Ednilton T. de; Carvalho, Luis C. C. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2016-10)
    In super-mechanized coffee harvesting system, all operations are performed mechanically. In order to improve the logistics of mechanized agricultural operations, the knowledge on the variables that affect the operational ...
  • Carvalho, Luiz G. de; Sediyama, Gilberto C.; Cecon, Paulo R.; Alves, Helena M. R. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2004-05)
    Com este trabalho, objetivou-se parametrizar e testar um modelo de regressão linear múltipla aplicado sobre os componentes principais mais significativos obtidos de séries de produtividades da cultura do café, representativas ...
  • Miranda, José M.; Reinato, Rosicler A. O.; Silva, Adriano B. da (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-04)
    Objetivou-se, com este trabalho, a criação de um modelo matemático, prático e eficiente para a previsão antecipada de safras com base em alguns atributos fenológicos da planta: altura, número de frutos no 4° e 5° internódios ...
  • Lima, Sebastião F.; Pinto, Pedro H. G.; Soares, Manoel P. L.; Andrade, Maria G. de O.; Simon, Cátia A.; Vendruscolo, Eduardo P.; Contardi, Lucymara M.; Cordeiro, Meire A. S.; Abreu, Mariele S. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2023-01-06)
    The use of biostimulants in coffee seedlings can promote gains in their growth and quality. Thus, this study aimed to evaluate the growth and quality characteristics of Coffea arabica seedlings under the effect of the ...
  • Souza, José A.; Rocha, Genelício C.; Gomes, Mateus de P.; Rezende, Carlos H. S. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2018-06)
    The objective of this study was to evaluate nitrogen losses by NH 3 volatilization and quantify the upward and downward NO 3- flows in Latosol cultivated with arabica coffee. An experiment was set in 2010, in Viçosa-MG, ...
  • Silva, Marcelo B. da; Partelli, Fábio L.; Gontijo, Ivoney; Caldas, Marcellus M. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2020)
    Information obtained from studies of spatial variability and the Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS) may contribute to understanding better the relationship between mineral nutrient balance and factors ...
  • Araújo, Larissa G.; Figueiredo, Cícero C. de; Borges, Inácio B.; Ramos, Maria L. G.; Rocha, Omar C.; Guerra, Antonio F. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-10)
    Phosphorus fertilization and irrigation management are essential practices to increase coffee yields, though information is scarce about the effect of these practices on organic matter fractions of soils of the ‘Cerrado’ ...
  • Brandão, Fernando J. B.; Biaggioni, Marco A. M.; Sperotto, Felipe C. S.; Fujita, Erika; Santos, Paula L.; Silva, Magnun A. P. da (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2016-09)
    Ozone is used in many countries for the treatment of effluents, becoming a viable alternative in sanitation of coffee wastewater. However, the strong ozone oxidation, responsible for its germicidal effect, can also compromise ...
  • Couto, Sandra M.; Magalhães, Anderson C.; Queiroz, Daniel M. de; Bastos, Itaciane T. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2003-01)
    No desenvolvimento de máquinas de separação movidas a fluxos de ar, o conhecimento da velocidade terminal de um produto e das impurezas associadas é de importância fundamental. Neste trabalho, investigou-se o comportamento ...
  • Carvalho, Jacinto de A.; Aquino, Reinaldo F.; Pereira, Geraldo M.; Rodrigues, Reginaldo C.; Campos, Thiago B. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2009-12)
    Visando determinar a perda de carga distribuída e avaliar a variação dos coeficientes de atrito das equações Universal e de Hazen-Williams em tubulações comerciais de PVC, conduzindo águas residuárias do processamento do ...
  • Jiménez-Ochoa, Jessica P.; Barrios-Rodríguez, Yeison F.; Bahamón-Monje, Andrés F.; Gutiérrez-Gúzman, Nelson (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2022-08-08)
    Currently, the use of coffee pulp to prepare infusions is being studied based on its antioxidant properties. The objective of this study was to evaluate the effect of drying temperature on the chemical properties of ...
  • Morais, Augusto R. de; Scalco, Myriane S.; Colombo, Alberto; Faria, Manoel A. de; Carvalho, Carlos H. M. de; Paiva, Leandro C. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2005-10)
    Este trabalho teve por objetivo avaliar características de plantas de café cultivar Rubi-MG1192 e, através da variabilidade dessas características, estabelecer planos de amostragem para orientar projetos na cultura do café, ...
  • Corrêa, Paulo C.; Oliveira, Gabriel H. H. de; Oliveira, Ana P. L. R. de; Vargas-Elías, Guillermo A.; Santos, Fábio L.; Baptestini, Fernanda M. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2016-06)
    The present study evaluates the influence of the level of roasting and the grind size on the moisture content and repose angle of coffee during storage. Raw coffee beans (Coffea canephora and Coffea arabica), hulled and ...
  • Corrêa, Paulo C.; Oliveira, Gabriel H. H. de; Vasconcelos, Wander L.; Vargas-Elías, Guillermo A.; Santos, Fábio L.; Nunes, Eduardo H. M. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2016-07)
    The determination of physical properties is an important factor in the design of machinery and the scaling of post-harvest operations. The present study evaluates the influence of the level of roasting and the size of ...
  • Bazoni, Patrícia A.; Espindula, Marcelo C.; Araújo, Larissa F. B. de; Vasconcelos, Jaqueline M.; Campanharo, Marcela (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2020)
    Cutting is the main vegetative propagation method used for the production of Coffea canephora plantlets. In this method, parent plants are conducted in a specific field, called clonal garden, which must be managed to produce ...
  • Matos, Antonio T. de; Pinto, Andressa B.; Pereira, Odilon G.; Soares, Antonio A.; Monaco, Paola A. Lo (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2003-01)
    Gramíneas forrageiras foram cultivadas com o objetivo de se selecionar espécies para serem utilizadas como cobertura vegetal em rampas de tratamento de águas residuárias, por escoamento superficial. Essas forrageiras, ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta