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Meteorological variables and sensorial quality of coffee in the Mantiqueira region of Minas Gerais

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dc.contributor.author Borém, Flávio Meira
dc.contributor.author Luz, Marcos Paulo Santos
dc.contributor.author Sáfadi, Thelma
dc.contributor.author Volpato, Margarete Marin Lordelo
dc.contributor.author Alves, Helena Maria Ramos
dc.contributor.author Borém, Rosângela Alves Tristão
dc.contributor.author Maciel, Daniel Andrade
dc.date.accessioned 2019-08-26T11:33:37Z
dc.date.available 2019-08-26T11:33:37Z
dc.date.issued 2019-01
dc.identifier.citation BORÉM, F. M. et al. Meteorological variables and sensorial quality of coffee in the Mantiqueira region of Minas Gerais. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 1, p. 38-47, jan./mar. 2019. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i1 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12071
dc.description.abstract The objective in this study was to identify meteorological variables related to the sensorial quality of the coffees from Mantiqueira region in Minas Gerais. Meteorological conditions are strongly related to the coffee’s sensorial characteristics, however, there aren’t many studies quantifying this relation. Air temperature and rainfall data were collected and spatialized for regional analysis. These were associated to the 2007 through 2011 coffees’ beverage scores. The region was stratified according to relief characteristics. The bigger frequency of high scores occurred on the region’s central-south, where coffee cultivation is performed above 900 m altitude. For the in loco study, meteorological data and coffee samples were collected in selected pilot areas. Coffee crops were selected in three altitude ranges: below 1000 m, between 1000 and 1200 m, and over 1200 m. Above 1000 m the meteorological variable that presented the biggest variation was the air temperature. Above 1000 m the smallest thermal amplitude occurred, which provided superior quality coffees. The study demonstrates the importance of the meteorological variable characterization aiming to identify locations with greater vocation to the specialty coffees production. pt_BR
dc.description.abstract Objetivou-se com este estudo identificar variáveis meteorológicas que estão relacionadas à qualidade sensorial dos cafés da região da Mantiqueira de Minas Gerais. Condições meteorológicas são fortemente associadas às características sensoriais dos cafés, porém estudos que quantificam essa relação ainda são escassos. Para análise regional foram coletados e espacializados dados de temperatura do ar e precipitação pluvial, que foram relacionados com as notas de bebida dos cafés nos anos de 2007 a 2011. A região foi estratificada em função das características do relevo. A maior frequência de melhores notas da bebida ocorreu nos municípios localizados na área centro-sul da região, mais frios e chuvosos, e onde a cafeicultura localiza-se acima de 900 m de altitude. Para o estudo in loco, foram selecionadas áreas piloto para coleta de dados meteorológicos e de amostras de café. Foram selecionadas lavouras de café localizadas em três faixas de altitude: abaixo de 1000 m, entre 1000 e 1200 m e superior a 1200 m. Acima de 1000 m a temperatura do ar foi a variável meteorológica para a qual se verificou maior diferença. Acima de 1000 m ocorreu menor amplitude térmica do ar, o que proporcionou cafés com qualidade superior. O estudo demonstra a importância da caracterização de variáveis meteorológicas visando a identificação de locais com maior vocação para produção de cafés especiais. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.14,n.1;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Agrometeorologia pt_BR
dc.subject Amplitude térmica pt_BR
dc.subject Altitude pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Agroclimatologia e fisiologia pt_BR
dc.title Meteorological variables and sensorial quality of coffee in the Mantiqueira region of Minas Gerais pt_BR
dc.title Variáveis meteorológicas e qualidade sensorial do café na região da Mantiqueira de Minas Gerais pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v. 14_n. 1_p. 38 - 47_2019.pdf 5.154Mb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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