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Navegação Scientia Agrícola por título

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  • Reis Jr, Roberto dos Anjos; Martinez, Hermínia E. P. (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-07)
    A crescente exigência de nutrientes, especialmente micronutrientes, pelos cultivares de café vem exigindo uma melhor compreensão da dinâmica desses nutrientes no sistema solo-planta. Com o objetivo de avaliar o efeito de ...
  • Notaro, Krystal de Alcantara; Medeiros, Erika Valente de; Duda, Gustavo Pereira; Silva, Aline Oliveira; Moura, Patrícia Maia de (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2014-03)
    Agroforestry systems are an alternative option for sustainable production manage- ment. These systems contain trees that absorb nutrients from deeper layers of the soil and leaf litter that help improve the soil quality ...
  • Cividanes, F.J.; Nakano, O.; Melo, M. (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 1993-07)
    Foram usadas plantas de Coffea arabica L., variedade Catuaí Vermelho, localizadas no Campus da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - USP, Piracicaba,SP, para avaliação dos danos que Ceratitis capitata (Wied., ...
  • Brighenti, Carla Regina Guimarães; Cirillo, Marcelo Ângelo; Costa, André Luís Alves; Rosa, Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Guimarães, Renato Mendes (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2019-05)
    Tetrazolium tests use conventional sampling techniques in which a sample has a o Zootecnia, Av. Visconde do Rio Preto, s/n — 36301-360 — fixed size. These tests may be improved by sequential sampling, which does not work ...
  • Shiomi, Humberto Franco; Silva, Harllen Sandro Alves; Melo, Itamar Soares de; Nunes, Flávia Vieira; Bettiol, Wagner (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2006-01)
    Suppression of plant diseases due to the action of endophytic microorganisms has been demonstrated in several pathosystems. Experiments under controlled conditions involving endophytic bacteria isolated from leaves and ...
  • Dias, Guilherme Faus da Silva; Alves, Pedro Luís da Costa Aguiar; Dias, Tomás Carneiro de Souza (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2004-11)
    Brachiaria decumbens vem se tornando uma das plantas daninhas mais freqüentes na infestação de cafezais em formação, pois além de sua elevada agressividade e dificuldade de controle, está ocorrendo expansão das áreas ...
  • Fatobene, Bárbhara Joana dos Reis; Gonçalves, Wallace; Oliveira, Claudio Marcelo Gonçalves; Guerreiro Filho, Oliveiro (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2019-05)
    Plants of Coffea arabica Icatu IAC 925 germplasm show resistance to Meloidogyne paranaensis under field conditions, but with variable rates of segregation. One mother plant, IAC 3, of Icatu IAC 925 was evaluated under ...
  • Zaro, Geovanna Cristina; Caramori, Paulo Henrique; Wrege, Marcos Silveira; Caldana, Nathan Felipe da Silva; Virgens Filho, Jorim Sousa das; Morais, Heverly; Yada Junior, George Mitsuo; Caramori, Daniel Campos (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2022-04-13)
    Adaptation to climate change is a strategy for crops to cope with the scenario of rising temperatures worldwide. In the case of Coffea arabica L., the use of agroforestry systems (AFS) with woody species is a promising ...
  • Bruno, Isabeli Pereira; Silva, Adriana Lúcia da; Reichardt, Klaus; Dourado-Neto, Durval; Bacchi, Osny Oliveira Santos; Volpe, Clóvis Alberto (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2007-05)
    The use of climatological water balances in substitution to complete water balances directly measured in the field allows a more practical crop management, since the climatological water balances are based on data monitored ...
  • Oliveira, Carolina Natali de; Neves, Pedro Manuel Oliveira Janeiro; Kawazoe, Lídio Sueki (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2003-10)
    Microbial control in integrated pest management (IPM) programs of coffee plantations is an important factor for the reduction of pest population densities. The use of selective pesticides can be associated with entomopathogens, ...
  • Valente, Domingos Sárvio Magalhães; Queiroz, Daniel Marçal de; Pinto, Francisco de Assis de Carvalho; Santos, Nerilson Terra; Santos, Fábio Lúcio (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2012-05)
    Fertilizer application at variable rates requires dense sampling to determine the resulting field spatial variability. Defining management zones is a technique that facilitates the variable-rate application of agricultural ...
  • Mazzafera, Paulo (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-10)
    Coffee husk and coffee pulp are coffee processing by-products. Coffee husk is obtained when harvested coffee is processed by the dry method, and coffee pulp is produced by the wet method. In Brazil, coffee is usually ...
  • Bazame, Helizani Couto; Molin, José Paulo; Althoff, Daniel; Martello, Maurício (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2022-09-12)
    Coffee farmers do not have efficient tools to have sufficient and reliable information on the maturation stage of coffee fruits before harvest. In this study, we propose a computer vision system to detect and classify the ...
  • Camargos, Maria Gisely; Alvarenga, Clarice Diniz; Giustolin, Teresinha Augusta; Paranhos, Beatriz Aguiar Jordão; Oliveira, Patrícia Cristina do Carmo; Rabelo, Marcelo Mendes (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2016-05)
    Diachasmimorpha longicaudata is an Old World parasitoid of tephritid fruit flies that was widely introduced in the Americas to control pest species such as the Mediterranean fruit fly Ceratitis capitata. Augmentative ...
  • Ono, E.O.; Rodrigues, J.D.; Pinho, S.Z. de (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 1992-01)
    Na propagação vegetativa através de estacas caulinares, a época de retirada dos ramos, que serão utilizados na confecção das estacas, tem grande influência sobre seu enraizamento. Outro fator de grande relevância é o ...
  • Mazzafera, Paulo; Gonçalves, Kátia Viviane; Shimizu, Milton Massao (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-10)
    A atividade de polifenoloxidase (PFO) tem sido usada como indicadora da qualidade de bebida de café. Foram feitas comparações entre o método tradicionalmente usado para extração de polifenoloxidase de café e outro, onde ...
  • Miranda, Vicente Savonitti; Farias, Paulo Roberto Silva; Roberto, Sérgio Rufo; Lacava, Pedro Magalhães (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2007-09)
    The Citrus Variegated Chlorosis and the Coffee Leaf Scorch are some of the many destructive diseases caused by Xylella fastidiosa, a gram-negative bacterium limited to the xylem of affected plants. As its genetic ...
  • Maluf, Mirian Perez; Silvestrini, Milene; Ruggiero, Luciana Machado de Campos; Guerreiro Filho, Oliveiro; Colombo, Carlos Augusto (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2005-07)
    One of the greatest problems in Coffea arabica breeding is identifying precisely any inbred line, based only on botanical and agronomical descriptors, because of the reduced genetic variability of the species, close pedigree ...
  • Sousa, Ithalo Coelho de; Nascimento, Moysés; Silva, Gabi Nunes; Nascimento, Ana Carolina Campana; Cruz, Cosme Damião; Silva, Fabyano Fonseca e; Almeida, Dênia Pires de; Pestana, Kátia Nogueira; Azevedo, Camila Ferreira; Zambolim, Laércio; Caixeta, Eveline Teixeira (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2021)
    Genomic selection (GS) emphasizes the simultaneous prediction of the genetic effects of thousands of scattered markers over the genome. Several statistical methodologies have been used in GS for the prediction of genetic ...
  • Ricci, Marta dos Santos Freire; Alves, Bruno José Rodrigues; Miranda, Simone Cordeiro de; Oliveira, Fabio Freire de (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2005-03)
    In view of the low N concentration in organic fertilizers, it is necessary to use high rates of such fertilizers to attend coffee crop requirements. Hence, N is the most limiting nutrient for organic coffee production. The ...

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