SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por título

Navegação Periódicos por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Maciel, Karen Wolf; Destefano, Suzete Aparecida Lanza; Beriam, Luis Otavio Saggion; Almeida, Irene Maria Gatti de; Patricio, Flavia Rodrigues Alves; Rodrigues, Lucas Mateus Rivero; Guerreiro Filho, Oliveiro (Instituto Agronômico (IAC), 2018-01)
    Bacterial halo blight, caused by Pseudomonas syringae pv. garcae, is an important disease of coffee crop occurring in Brazil and other countries. In recent years, outbreaks of this disease have damaged several coffee crops ...
  • Silva, Harllen S.A.; Terrasan, César R. F.; Tozzi, João P. L.; Melo, Itamar S.; Bettiol, Wagner (Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2008)
    Mudas de cafeeiro foram tratadas com quatro isolados de bactérias endofíticas de cafeeiro, pré-selecionados como agentes de biocontrole da ferrugem, para avaliar os seus efeitos sobre a produção de enzimas da planta ...
  • Teixeira, Rafael Monteiro Araújo; Campo, José Maurício de Souza; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Valadares, Rilene Ferreira Diniz; Oliveira, André Soares de; Pina, Douglas dos Santos (Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2007-09)
    Objetivou-se avaliar o efeito da substituição da silagem de milho pela casca de café em dietas para novilhas leiteiras sobre as variáveis ruminais, o balanço de compostos nitrogenados e a produção de proteína microbiana. ...
  • Pilau, Felipe Gustavo; Angelocci, Luiz Roberto (Instituto Agronômico (IAC), 2014-07)
    Devido à importância da quantificação da radiação solar interceptada e absorvida por plantas foram realizadas medidas do saldo de radiação (Rnc) de copas em um trecho de renque de cafeeiros, analisando-se o efeito de ...
  • Pereira, Antônio Roberto (Instituto Agronômico (IAC), 1986-07)
    O balanço hídrico de um solo podzolizado de Lins e Marília cultivado com cafeeiros de diferentes idades e tamanhos, ou seja, 'Mundo Novo' com livre crescimento (18 anos; altura - 3m), 'Mundo Novo' recepado (3 anos; altura ...
  • Silva, Adelaide Siqueira; Luz, José Magno Queiroz; Rodrigues, Tatiana Michlovská; Bittar, Cecília Alves; Lino, Leandro de Oliveira (Editora UFLA, 2009-09)
    O melhoramento genético do cafeeiro por meio de métodos convencionais é um processo demorado para se obter uma nova cultivar. A redução desse tempo é possível através da produção de linhagens homozigóticas, oriundas de ...
  • Pereira, Adriele Aparecida; Silva, Edilson Marcelino; Fernandes, Tales Jesus; Morais, Augusto Ramalho de; Sáfadi, Thelma; Muniz, Joel Augusto (Universidade Federal de Santa Maria, 2022-03-14)
    When modeling growth curves, it should be considered that longitudinal data may show residual autocorrelation, and, if this characteristic is not considered, the results and inferences may be compromised. The Bayesian ...
  • Brighenti, Carla Regina Guimarães; Cirillo, Marcelo Ângelo; Costa, André Luís Alves; Rosa, Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Guimarães, Renato Mendes (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2019-05)
    Tetrazolium tests use conventional sampling techniques in which a sample has a o Zootecnia, Av. Visconde do Rio Preto, s/n — 36301-360 — fixed size. These tests may be improved by sequential sampling, which does not work ...
  • Abreu, Luciana Aparecida de Souza; Veiga, Adriano Delly; Pinho, Édila Vilela de Resende Von; Monteiro, Fiorita Faria; Rosa, Sttela Dellyzette Veiga Franco da (Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes - ABRATES, 2014)
    The technology developed by breeding programs is applied to coffee seeds; however, after processing and drying, they lose viability within a short period of time, thus making storage unsuitable. The objective of this ...
  • Giomo, Gerson Silva; Nakagawa, João; Gallo, Paulo Boller (Instituto Agronômico (IAC), 2008-10)
    Considerando-se a escassez de informações sobre o beneficiamento mecanizado de sementes de café, realizou-se este trabalho para estudar seus efeitos na qualidade fisiológica das sementes de café arábica. Um lote de sementes ...
  • Gallo, Paulo Boller; Nakagawa, João; Giomo, Gerson Silva (Instituto Agronômico (IAC), 2008-10)
    A pesquisa foi realizada com o objetivo de verificar a possibilidade de uso da máquina de pré-limpeza, da máquina de limpeza e classificação (ventiladores e peneiras) e da mesa densimétrica para o beneficiamento de sementes ...
  • Giomo, Gerson Silva; Razera, Luiz Fernandes; Gallo, Paulo Boller (Instituto Agronômico (IAC), 2004-05)
    Com o objetivo de estudar os efeitos do beneficiamento na qualidade das sementes de café arábica, submeteu-se um lote de sementes de café Catuaí Amarelo à ação conjunta de máquina de ar e peneiras (pré-limpeza) e mesa ...
  • Alves, Rita C.; Casal, Susana; Oliveira, Beatriz (Sociedade Brasileira de Química, 2009)
    Coffee is widely consumed and appreciated all over the world, both for their stimulating effect and organoleptic characteristics. Due to its complex chemical composition and the factors involving brews preparation, the ...
  • Krohling, Cesar Abel; Fornazier, Maurício José; Mendonça, Pedro Luís Paulino de; Guarçoni, Rogério Carvalho; Martins, David dos Santos; Alixandre, Fabiano Tristão; Dias, Rodrigo da Silva; Rodrigues, Fernanda Latanze Mendes (Editora UFLA, 2021)
    The coffee berry borer (CBB) Hypothenemus hampei (Ferrari) (Coleoptera: Curculionidae) causes significant damage to yield and quality of coffee beans. Cultural measures are important however, chemical and biological control ...
  • Morais, Johnnescley Anes de; Rocha, Rodrigo Barros; Alves, Enrique Anastácio; Espindula, Marcelo Curitiba; Teixeira, Alexsandro Lara; Souza, Carolina Augusto de (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2021)
    This study aimed to evaluate the beverage quality of Coffea canephora genotypes in different environments of the western Amazon to assist plant selection and new cultivar development. To analyze beverage quality, samples ...
  • Dalazen, Janderson Rodrigues; Rocha, Rodrigo Barros; Pereira, Lucas Louzada; Alves, Enrique Anastácio; Espindula, Marcelo Curitiba; Souza, Carolina Augusto de (Editora UFLA, 2020)
    Most of the Western Amazon coffee production is made from growing unregistered clones, selected by the coffee growers themselves. The aim of this study is to evaluate the sensory profile and genetic diversity of the most ...
  • Souza, Ana Cristina de; Rosa, Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Vilela, Amanda Lima; Figueiredo, Madeleine Alves de; Vilela, Ana Luiza de Oliveira; Stéphano Filho, Ricardo; Carvalho, Milene Alves de Figueiredo (Editora UFLA, 2018-10)
    A coffee plant producing large fruit, seeds, and leaves in relation to conventional coffee plants, possibly generated by genetic mutation, was named Big Coffee VL. Seeds of this coffee plant were classified by size and ...
  • Carducci, Carla E.; Zeviani, Walmes M.; Lima, Vico M. P.; Serafim, Milson E. (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2013-03)
    This study aims at detailing bimodal pore distribution by means of water retention curve in an oxidic-gibbsitic Latosol and in a kaolinitic cambisol Latossol under conservation management system of coffee crop. Samples ...
  • Dias, Rafael Carlos Eloy; Opitz, Sebastian Ed Wieland; Yeretzian, Chahan (Universidade Federal de Lavras, 2023-01-11)
    A coffee crop may consist of up to 1/5 of defective beans and finding a suitable destination for this material is economically interesting. Many coffee industries collect the selections - material containing coffee defects ...
  • Yalçinkaya, Cihan; Abdalla, Hassan Sarbaz; Bakkalbasi, Emre (Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2022-03-18)
    Mırra is a coffee beverage widely consumed in Syria and Turkey, and often produced from roasted and ground coffee beans. Recently, it is prepared from classical instant coffee. In this study, some physicochemical, bioactive ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta