SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por título

Navegação Periódicos por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Fazuoli, Luiz Carlos; Braghini, Masako Toma; Braghini, Masako Toma; Silvarolla, Maria Bernadete; Gonçalves, Wallace; Mistro, Júlio César; Gallo, Paulo Boller; Guerreiro Filho, Oliveiro (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2018-03)
    IAC 125 RN was derived from a cross between the coffee cultivar Villa Sarchí and the Hibrido de Timor CIFC 832/2. The coffee trees are short and re- sistant to races 1 and 2 of the nematode Meloidogyne exigua and to all ...
  • Fazuoli, Luiz Carlos; Braghini, Masako Toma; Silvarolla, Maria Bernadete; Gonçalves, Wallace; Mistro, Júlio César; Gallo, Paulo Boller; Guerreiro Filho, Oliveiro (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2019)
    The cultivar IAC Catuaí SH3 was developed by the pedigree method, from the recombination of the coffee tree H 2077-2-5-46, of the Catuaí Vermelho germplasm, with accession IAC 1110-8, from the exotic cultivar BA10. Cultivar ...
  • Fazuoli, Luiz Carlos; Braghini, Masako Toma; Silvarolla, Maria Bernadete; Gonçalves, Wallace; Mistro, Júlio César; Gallo, Paulo Boller; Guerreiro Filho, Oliveiro (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2018-07)
    Cultivar IAC Obatã 4739 was derived from a cross between coffee tree IAC 1669-20-1 and cultivar Catuaí Amarelo IAC 62. It is short and high-yielding, rust-resistant, has large and yellow fruits, medium to late maturation, ...
  • Assad, Eduardo Delgado; Sano, Edson Eyji; Cunha, Silvia Aida Rodrigues da; Correa, Tânia Barreto Simões; Rodrigues, Hilda Rosa (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2002-02)
    Para eliminar divergências na interpretação dos resultados e agilizar os atuais métodos de detecção de fraudes em café torrado e moído, foi estabelecido um método baseado na análise por imagem e fundamentado no princípio ...
  • Amstalden, Leonardo César; Leite, Flávio; Menezes, Hilary Castle de (Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2001-01)
    Usando um amostrador automático, os “headspaces” de três marcas comerciais de café torrado e moído foram analisados qualitativa e quantitativamente quanto a composição dos voláteis responsáveis pelo aroma através da técnica ...
  • Acuña-Zornosa, Ricardo; Sadeghian-Khalajabadi, Siavosh (Editora UFLA, 2020)
    One of the limitations of coffee production in many regions of Colombia is the soil acidity. According to historical soil chemical analysis records, more than 50% of coffee farms have pH values below 5.0. Because acid-tolerant ...
  • Loss-Morais, Guilherme; Ferreira, Daniela C.R.; Margis, Rogério; Alves-Ferreira, Márcio; Corrêa, Régis L. (Sociedade Brasileira de Genética, 2014)
    As microRNAs (miRNAs) are important regulators of many biological processes, a series of small RNAomes from plants have been produced in the last decade. However, miRNA data from several groups of plants are still lacking, ...
  • Freitas, Marcella Nunes de; Rosa, Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Pereira, Cristiane Carvalho; Malta, Marcelo Ribeiro; Dias, Carlos Tadeu dos Santos (Editora UFLA, 2020)
    The demand for high-quality coffee among consumers has generated a great deal of interest among producers in serving this market. Parameters for physiological analyses that can be associated with aspects of sensory analyses ...
  • Marbun, Posma; Bintang; Tampubolon, Koko; Sihombing, Fransisca Natalia; Simanjuntak, Desi Ratnasari; Irly, Irene; Sinuraya, Mariati (Universidade Federal de Lavras, 2023-08-25)
    The low yield of Coffee arabica could be caused by several factors such as low soil characteristics and depending on the plant age. This study aimed: (1) to obtain information on soil physicochemical characteristics and ...
  • Molina, Diana; Rivera, Ruben Medina (Universidade Federal de Lavras, 2022-06-09)
    Approximately 26% of the coffee grown in Colombia is located in areas presenting water deficit, with some of these areas also presenting high solar brightness. This combination reduces coffee production, thus affecting the ...
  • Ribeiro, Bárbara Gomes; Abraão, Christovão Pereira; Nery, Marcela Carlota; Nacimento, Rodrigo Marques; Rezende, Juliana Costa; Fialho, Cíntia Maria Teixeira (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2016-07)
    The aim of this experiment was to quantify the stained areas of coffee seeds submitted to the LERCAFE test using image analysis. The seeds used were of the Catuaí Vermelho IAC 99 and Paradise cultivars. The physiological ...
  • Volpato, Margarete Marin Lordelo; Vieira, Tatiana Grossi Chquiloff; Alves, Helena Maria Ramos; Santos, Walbert Júnior Reis dos (Editora UFLA, 2013-04)
    O monitoramento agrometeorológico de áreas cafeeiras tem sido realizado convencionalmente em campo utilizando-se dados de estações meteorológicas terrestres e visitas à lavoura para se observar seu desenvolvimento. Estudos ...
  • Pereira, Sérgio Parreiras; Bezerra, Luiza Maria Capanema; Fredo, Carlos Eduardo; Vegro, Celso Luis Rodrigues; Pereira, Cibele Maria Garcia de Aguiar (Universidade Federal de Lavras, 2022-06-09)
    The aim of the present study was to assess the impacts of the Coffee Social Network (Rede Social do Café, in portuguese) among different categories of users through the proposal of a method based on multidimensional ...
  • Martins Filho, Argemiro P.; Medeiros, Erika V. de; Lima, José Romualdo S.; Costa, Diogo P. da; Duda, Gustavo P.; Silva, Jenifer S. A. da; Oliveira, Julyana B. de; Antonino, Antônio C. D.; Menezes, Rômulo S. C.; Hammecker, Claude (Academia Brasileira de Ciências, 2021)
    Biochar has been used to reuse the agro-industrial wastes and improve soil quality. Several studies have been carried out to show the impact of biochar on physical and chemical soil attributes. However, there are still ...
  • Posse, Sheila Cristina Prucoli; Rodrigues, Wagner Nunes; Comério, Marcone; Volpi, Paulo Sérgio; Verdin Filho, Abraão Carlos; Posse, Robson Prucoli; Oliveira, Vinicius de Souza; Arantes, Sara Dousseau (Editora UFLA, 2019-10)
    This study aimed to evaluate the effect of different drying methods (regarding temperature and drying time) over the seed moisture and germination of seeds of Coffea canephora, harvested from genotypes of late maturation. ...
  • Souza, Felipe G.; Portes, Marcelo F.; Silva, Marcus V.; Teixeira, Mauri M.; Furtado Júnior, Marconi R. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2022-08-08)
    Weather conditions and sprayer operating parameters influence spray quality. Unmanned aerial vehicles are considered a modern, useful, and very efficient technological tool in the application of pesticides, as they carry ...
  • Assad, Eduardo Delgado; Pinto, Hilton Silveira; Zullo Junior, Jurandir; Ávila, Ana Maria Helminsk (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2004-11)
    A partir das indicações do último relatório do IPCC (International Pannel of Climatic Change), foram feitas várias simulações e avaliados os impactos que um aumento na temperatura média do ar de 1 o C, 3 o C e 5,8 o C e ...
  • Vilela, Emerson Ferreira; Mendonça, Eduardo Sá (Editora UFLA, 2013-07)
    Os modelos de simulação são ferramentas essenciais para o entendimento da dinâmica da matéria orgânica do solo e da transformação de seus compartimentos em solos tropicais.Objetivou-se, neste estudo, ajustar o modelo Century ...
  • Tozzi, Fernanda Ribeiro Oliveira; Ghini, Raquel (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2016-08)
    O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do aumento da concentração de dióxido de carbono atmosférico sobre o crescimento de plantas e a severidade da ferrugem (causada por Hemileia vastatrix) em cafeeiro (Coffea ...
  • Melloni, Rogério; Silve, Emilienne Margueritte; Alvarenga, Maria Inês Nogueira; Melloni, Eliane Guimarães Pereira; Alcântara, Elifas Nunes de (Editora UFLA, 2017-04)
    A manutenção de uma comunidade diversificada e ativa de fungos micorrízicos arbusculares (FMAs) em ecossistemas agrícolas é importante para a sustentabilidade de culturas como a do cafeeiro. Este trabalho teve como objetivo ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta