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Spatial and temporal variability of the productivity of coffee canephora

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dc.contributor.author Lima, Julião Soares de Souza
dc.contributor.author Costa, Felipe Pianna
dc.contributor.author Xavier, Alexandre Cândido
dc.contributor.author Oliveira, Rone Batista de
dc.contributor.author Silva, Samuel de Assis
dc.date.accessioned 2017-04-17T12:08:28Z
dc.date.available 2017-04-17T12:08:28Z
dc.date.issued 2014-07
dc.identifier.citation LIMA, J. S. S. et al. Spatial and temporal variability of the productivity of coffee canephora. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 3, p. 400-407, jul./set. 2014. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/8086
dc.description.abstract GIS techniques have been used in many agricultural crops to study and assess the causes of spatial and temporal variability in production. The spatial and temporal variability of the canephora (conilon) coffee productivity was analyzed in the present work in three consecutive agricultural years (harvests) using geoprocessing techniques. A sampling grid with 109 georeferenced points was built with five plants per point. Significant differences in productivity were observed, with the lowest productivity recorded for the harvest 3 in 93.5% of the area. The productivity index (YI) varied from -18.0% in harvest 2 to harvest 1 and from -57.0% in harvest 2 to harvest 3, showing increasing decrease between different harvests. pt_BR
dc.description.abstract Em várias culturas, tem-se utilizado técnicas de geoprocessamento com intuito de estudar e interpretar as causas da variabilidade espacial e temporal da sua produção. Este trabalho foi desenvolvido objetivando-se analisar a variabilidade espacial e temporal da produtividade do cafeeiro canephora (conilon) em três safras consecutivas, utilizando técnicas de geoprocessamento. Uma malha amostral foi construída com 109 pontos georreferenciados, considerando cinco plantas por ponto. As produtividades apresentaram diferenças significativas, com menor produtividade na safra 3, em 93,5% da área. O índice de produtividade (IP) ficou da safra 2 para a 1 em -18,0% e da safra 3 para a 2 em -57,0%, mostrando redução crescente entre as diferentes safras. pt_BR
dc.format 8 páginas pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.09,n.3;
dc.subject Geoestatística pt_BR
dc.subject Manejo do solo pt_BR
dc.subject Semivariograma pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Processos industriais e novos produtos pt_BR
dc.title Spatial and temporal variability of the productivity of coffee canephora pt_BR
dc.title Variabilidade espacial e temporal da produtividade do cafeeiro canephora pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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