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Biblioteca do Café

Conversão de um cafezal convencional em orgânico: um estudo de caso

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dc.contributor.author Azevedo, Marta dos Santos Freire Ricci de pt_BR
dc.contributor.author Aquino, Adriana Maria de pt_BR
dc.contributor.author Silva, Eliane Maria Ribeiro da pt_BR
dc.contributor.author Pereira, João Carlos pt_BR
dc.contributor.author De-Polli, Helvécio pt_BR
dc.contributor.author Reis, Verônica Massena pt_BR
dc.contributor.other Consórcio Brasileiro de Pesquisa e Desenvolvimento do Café pt_BR
dc.date 2001-09-03 09:09:00.373 pt_BR
dc.date.accessioned 2015-01-14T13:38:19Z
dc.date.available 2015-01-14T13:38:19Z
dc.date.issued 2000 pt_BR
dc.identifier.citation Ricci, Marta dos Santos Freire; Aquino, Adriana Maria de; Silva, Eliane Maria Ribeiro da; Pereira, João Carlos; De-Polli, Helvécio; Reis, Verônica Massena. Conversão de um cafezal convencional em orgânico: um estudo de caso. In: Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil (1.: 2000 : Poços de Caldas, MG). Resumos expandidos. Brasília, D.F. : Embrapa Café; Belo Horizonte : Minasplan, 2000. 2v. (1490p.), p. 988-991. pt_BR
dc.identifier.other 155537_Art260 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/889
dc.description Trabalho apresentado no Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil (1.: 2000 : Poços de Caldas, MG). Resumos expandidos. Brasília, D.F. : Embrapa Café; Belo Horizonte : Minasplan, 2000. 2v. (1490p.) : il. pt_BR
dc.description.abstract This research work on farming investigation was conducted in São Sebastião do Paraíso County, Minas Gerais State, a Brazilian southeastern region. A conversion process started in November, 1996 in 1,0ha of one-year-old arabic coffee plantation, Rubi cultivar, spaced 2,0x0,7m, where half part of this area was switched to an organic management during three years and the remain was kept as conventional. Higher amount and diversity of soil microrganisms and soil fauna was observed in the organic system. In the third year, crop production cost 8% less and coffee yielded 66.6% less in an organic system. The major difficult in conducting an organic coffee crop for higher yield was the lack of information for alternative management to control pest and plant diseases. en
dc.description.sponsorship Consórcio Brasileiro de Pesquisa e Desenvolvimento do Café pt_BR
dc.language.iso pt_BR pt_BR
dc.subject Agricultura orgânica Café orgânico Cultivo alternativo pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Implantação e manejo da lavoura pt_BR
dc.title Conversão de um cafezal convencional em orgânico: um estudo de caso pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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