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Discriminação entre estádios de maturação e tipos de processamento de pós-colheita de cafés arábica por microextração em fase sólida e análise de componentes principais

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dc.contributor.author Arruda, Neusa P.
dc.contributor.author Hovell, Ana M. C.
dc.contributor.author Rezende, Claudia M.
dc.contributor.author Freitas, Suely P.
dc.contributor.author Couri, Sonia
dc.contributor.author Bizzo, Humberto R.
dc.date.accessioned 2022-04-11T11:46:25Z
dc.date.available 2022-04-11T11:46:25Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation ARRUDA, N. P. et al. Discriminação entre estádios de maturação e tipos de processamento de pós-colheita de cafés arábica por microextração em fase sólida e análise de componentes principais. Química Nova, São Paulo, v. 34, n. 5, p. 819-824, 2011. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-7064
dc.identifier.uri https://doi.org/10.1590/S0100-40422011000500017 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/13453
dc.description.abstract A fruit chemical composition reflects its maturation stage. For coffee, it is also the reflex of the post harvesting processing type, dry, semi-wet and wet. The object of this work was to verify if headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography (HS-SPME-GC) could be used to discriminate between samples harvested in different maturation stages and treated by different processes. With application of principal component analysis to the area of 117 compounds extracted by SPME, using divinylbenzene/Carboxen/polydimethylsiloxane fiber, it was possible to discriminate, in the roasted and ground coffee, the maturity stage and processing type used. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso pt_BR pt_BR
dc.publisher Sociedade Brasileira de Química pt_BR
dc.relation.ispartofseries Química Nova;v.34, n.5, 2011
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffee processing pt_BR
dc.subject SPME pt_BR
dc.subject Arabica coffee pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Colheita, pós-colheita e armazenamento pt_BR
dc.title Discriminação entre estádios de maturação e tipos de processamento de pós-colheita de cafés arábica por microextração em fase sólida e análise de componentes principais pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Quimica Nova_v. 34_n. 5_p. 819 - 824_2011.pdf 693.5Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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