SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Biblioteca do Café por título

Navegação Biblioteca do Café por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Barbareso, Julio Oliveira de (Universidade Federal de Lavras, 2014-02-25)
    A indústria de café solúvel do Brasil, mesmo sendo a maior do mundo, enfrenta diversos entraves para se manter competitiva no mercado internacional. Diversos são os pontos que dificultam a expansão, ou mesmo manutenção, ...
  • Assis, Gleice A. de; Scalco, Myriane S.; Guimarães, Rubens J.; Colombo, Alberto; Dominghetti, Anderson W.; Matos, Nagla M. S. de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-11)
    Irrigation associated to reduction on planting spaces between rows and between coffee plants has been a featured practice in coffee cultivation. The objective of the present study was to assess, over a period of five ...
  • Nick, Josef Andreas (Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, 1998)
    As técnicas de poda são essenciais para atingir e manter alta produtividade nas lavouras de café. Dentre as diversas técnicas, a poda redutora do comprimento dos ramos. conhecida como poda tipo esqueletamento, rejuvenesce ...
  • Fernandes, Daniell Rodrigo Rodrigues; Lara, Rogéria Inês Rosa; Perioto, Nelson Wanderley (Editora UFLA, 2009-07)
    Objetivou-se neste estudo avaliar a ocorrência de drosofilídeos e de seus parasitoides em frutos de café em Cravinhos, SP. Foram coletados frutos em estádio de cereja diretamente das plantas e parte deles foi exposta em ...
  • Partelli, Fábio Luiz; Espindula, Marcelo Curitiba; Marré, Wellington Braida; Vieira, Henrique Duarte (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-01)
    The period between anthesis and fruit ripening varies according to the Conilon coffee (Coffea canephora) genotype. Therefore, the time of the nutritional requirements for fruit formation may differ, depending on the formation ...
  • Alves, Guilherme Euripedes; Isquierdo, Eder Pedroza; Borém, Flávio Meira; Siqueira, Valdiney Cambuy; Oliveira, Pedro Damasceno; Andrade, Ednilton Tavares (Editora UFLA, 2013-04)
    Faced with the importance of the drying in the post-harvest phase of coffee and its influence in the final quality of the product, the current study had the aim of evaluating the kinetics of the drying in different ...
  • Siqueira, Valdiney Cambuy; Borém, Flávio Meira; Alves, Guilherme Eurípedes; Isquierdo, Eder Pedroza; Pinto, Afonso Celso Ferreira; Ribeiro, Diego Egídio; Ribeiro, Fabiana Carmanini (Editora UFLA, 2017-07)
    The present study proposes a new processing and drying method and evaluates the behavior of grains subjected to this process through the water reduction rate and the adjustment of different mathematical models. Mature beans ...
  • Corrêa, Jefferson Luiz Gomes; Santos, Johnson Clay Pereira; Fonseca, Bruno Elyezer; Carvalho, Ana Gabriela da Silva (Editora UFLA, 2014-01)
    Spent coffee grounds is a byproduct from the soluble coffee company. Besides its use as animal feed or lipid source, it presents a high potential as biofuel. Whatever the application, to be useful, the product has to loose ...
  • Lordello, Luiz Gonzaga E.; Lordello, Rubens R. A. (Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1972-10-31)
    Coffea dewevrei var. excelsa and Coffea canephora var. robusta are recorded as new hosts for Meloidogyne coffeicola (Nemata, Heteroderidae). Robusta coffee was found also attacked by M. javanica. Symptoms shown by roots ...
  • Matiello, J.B. (Embrapa Café, 2012)
    Duas pragas que ocorrem, ocasionalmente, em cafeeiros, por sinal, tem no nome a mesma palavra, branco ou branca. São elas, o Ácaro Branco e a Falsa Mosca Branca. Devido à pequena ocorrência dessas duas pragas, muitos ...
  • Braghini, Masako Toma; Fazuoli, Luiz Carlos; Guerreiro Filho, Oliveiro; Mistro, Júlio César; Eskes, Albertus Bernardus (Embrapa Café, 2015)
    Antes da constatação da ferrugem alaranjada do cafeeiro (Hemileia vastatrix Berk. et Br.) no Brasil, o Instituto Agronômico de Campinas (IAC/APTA) introduziu, em 1953 e 1965, cafeeiros portadores de fatores genéticos de ...
  • Sentelhas, Paulo Cesar (Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” - Universidade de São Paulo, 2004-10)
    Em razão da grande importância da duração do período de molhamento foliar (DPM) no estabelecimento de doenças fúngicas e bacterianas nas culturas agrícolas e de seu uso em grande parte dos modelos de previsão de epidemias ...
  • Santos, Eduardo Alvarez (Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” - Universidade de São Paulo, 2006)
    A duração do período de molhamento (DPM) é de grande importância para a epidemiologia de doenças de plantas, pois desempenha papel fundamental em alguns processos epidemiológicos. Dessa forma, sua determinação torna-se ...
  • Coelho, Andre Luiz de Freitas; Santos, Fábio Lúcio; Queiroz, Daniel Marçal de; Pinto, Francisco de Assis de Carvalho (Editora UFLA, 2016-01)
    The development of an efficient machine for harvesting coffee requires comprehensive knowledge of the dynamic behavior of the plant and its parts. The finite element method is a numerical approach used to determine natural ...
  • Onwusiribe, Ndubuisi Chigozirim; Mbanasor, Jude Anayochukwu; Oteh, Ogbannaya Ukeh (Universidade Federal de São Carlos, 2022-10-07)
    Coffee is a strategic cash crop for poverty reduction and economic growth in Nigeria, and it is consumed worldwide, making it a significant source of income at both the micro and macro levels. This study analysed the trends ...
  • Mantovani, José Ricardo; Paula, Deyvid Wilker de; Rezende, Tiago Teruel; Silva, Adriano Bortolotti da; Andrade, Paula Cristina Castro; Landgraf, Paulo Roberto Côrrea (Editora UFLA, 2018-07)
    Coffee processing generates large amounts of husk, which can be used as organic fertilizer if technical criteria are considered. This study investigated the effect of coffee husk, applied to or incorporated into the soil, ...
  • Espindula, Marcelo Curitiba; Araújo, Larissa Fatarelli Bento de; Schmidt, Raquel; Dias, Jairo Rafael Machado; Rocha, Rodrigo Barros (Universidade Federal de Viçosa, 2020)
    In Coffea canephora, the number of orthotropic shoots is directly related to plant yield. The objective of this study was to evaluate the vegetative and yield performance of Coffea canephora, from the botanical variety ...
  • Reis, André Moraes; Mendes, Antônio Nazareno Guimarães; Abrahão, Juliana Costa de Rezende; Santos, Meline de Oliveira; Silva, Vânia Aparecida (Escola de Agronomia - UFG, 2022-08-15)
    The development of more drought-tolerant cultivars is essential for the maintenance of global agricultural production. This study aimed to perform an early selection of drought-tolerant Coffea arabica genotypes by evaluating ...
  • Bartz, Marie Luise Carolina; Brown, George Gardner; Pasini, Amarildo; Fernandes, Juliana de Oliveira; Curmi, Pierre; Dorioz, Julie; Ralisch, Ricardo (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2009-08)
    The objective of this work was to evaluate the effect of organic and conventional coffee crops on biomass, population density and diversity of earthworms, in Lerroville, district of Londrina County, Paraná state, Brazil. ...
  • Assunção, L. A. M.; Paulino, R. N. L.; Netto, P. M.; Alecrim, A. O.; Guimarães, R. J.; Carvalho, M. A. F.; Castanheira, D. T. (Embrapa Café, 2017)
    Objetivou-se com este trabalho avaliar a taxa fotossintética de mudas de cafeeiro intoxicadas com glyphosate após a aplicação de algas (Ascophylumnodosum), aminoácidos e sacarose.

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta