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Biological control and bioactive microbial metabolites: a coffee quality perspective

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dc.contributor.author Chalfoun, Sara Maria
dc.date.accessioned 2018-11-06T10:50:17Z
dc.date.available 2018-11-06T10:50:17Z
dc.date.issued 2010-09
dc.identifier.citation CHALFOUN, S. M. Biological control and bioactive microbial metabolites: a coffee quality perspective . Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 5, p. 1071-1085, set./out., 2010. pt_BR
dc.identifier.issn 1981-1829
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542010000500001 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10321
dc.description.abstract The improvement of techniques of biological control and the use of metabolites produced by microorganisms to obtain products that can be applied in various fields, is getting stronger in face of the undeniable advantages in relation to the models currently in adopted. This review, besides general considerations about the principles and the application of measures of biological control and usage of metabolites produced by microorganisms as sustainable alternatives for the agrochemical segment, among others, reports the experience lived by the author and the institutions to which she is associated, concerning identification, characterization and development of a biological fungicide resulting from the encapsulation of the fungus Cladosporium cladosporioides (Fres.) de Vries, after proving its bioprotecting action on the quality of the coffee. The possibility of using microorganisms as a source of metabolites obtained from biological extracts, with applications in various fields, is also presented and discussed. pt_BR
dc.description.abstract O aprimoramento das técnicas de controle biológico e o aproveitamento de metabólitos produzidos por microrganismos para obtenção de produtos aplicáveis em várias áreas do conhecimento humano, vem se fortalecendo diante de inegáveis vantagens em relação aos modelos hoje adotados. A presente revisão, além de considerações gerais sobre princípios e aplicações de medidas de controle biológico e de aproveitamento de metabólitos produzidos por microrganismos como alternativas de sustentabilidade para o segmento de agroquímicos entre outros, relata a experiência vivenciada pela autora e instituições às quais encontra-se associada com relação à identificação, caracterização e desenvolvimento de um fungicida biológico resultante do encapsulamento do fungo Cladosporium cladosporioides (Fres.) de Vries, após a comprovação de sua ação bioprotetora sobre a qualidade do café. A possibilidade da utilização de microrganismos como fonte de metabólitos obtidos de extratos biológicos, com aplicações em vários setores do conhecimento, também é apresentada e discutida. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Ciência e Agrotecnologia;v. 34, n. 5, p. 1071-1085, 2010
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Fungicidas biológicos pt_BR
dc.subject Metabólitos fúngicos pt_BR
dc.subject Cladosporium cladosporioides (Fres.) de Vries pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhas pt_BR
dc.title Biological control and bioactive microbial metabolites: a coffee quality perspective pt_BR
dc.title Controle biológico e metabólitos microbianos bioativos: uma perspectiva da qualidade do café pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Cienc. agrotec._v. 34_n. 5_p. 1071 - 1085_2010.pdf 414.9Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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