Over its more than 20 years of existence, the Cup of Excellence program has contributed in several ways to the expansion of the Brazilian and global specialty coffee market. Therefore, the aim of this research is to ...
Pegoretti, Hector Jesus; Chaves, Marina Donária; Vidaurre, Graziela Baptista; Brocco, Victor Fassina; Souza, Daniel Pegoretti de; Protásio, Thiago De Paula(IPEF - Instituto de Pesquisas e Estudos Florestais, 2019)
La matriz energética mundial se basa en el uso de combustibles fósiles, principal causa del efecto invernadero, por lo que se buscan fuentes alternativas con potencial para satisfacer las necesidades energéticas actuales ...
Ayvaz, Melek Çol(Pontifícia Universidade Católica de Campinas, 2020)
The purpose of this study is to determine the phenolic and flavonoid contents, and antioxidant activities and neuroprotective effects of powdered coffee sample of a commercial coffee brand originated from Sivas, Turkey.
Silva, Luiz Augusto da; Pereira, Ricardo Aparecido; Túrmina, Janaína Angela; Kerppers, Ivo Ilvan; Altimari, Leandro Ricardo; Malfatti, Carlos Ricardo Maneck(Pontifícia Universidade Católica de Campinas, 2014)
The present study investigated the effects of caffeine supplementation combined with acute physical exercise on the glycemic response of diabetic rats.
Silva, Sandra Tavares da; Costa, Neuza Maria Brunoro; Franco, Frederico Souzalima Caldoncelli; Natali, Antônio José(Pontifícia Universidade Católica de Campinas, 2013)
This study investigated the effects of caffeine intake associated with inadequate or adequate calcium intake in laparotomized or ovariectomized rats by means of the calcium balance. Forty adults Wistar rats were ovariectomized ...
Lima, Fabiana Accioly de; Vasconcelos, Sandra Mary Lima; Sant'ana, Antônio Euzébio Goulart; Ataíde, Terezinha da Rocha; Omena, Cristhiane Maria Bazílio de; Menezes, Maria Emília da Silva; Cabral Júnior, Cyro Rêgo(Pontifícia Universidade Católica de Campinas, 2011)
Verificar o consumo da bebida café segundo a quantidade ingerida e os métodos de preparo, e sua associação com o perfil lipídico sérico de hipertensos e diabéticos.
Lima, Fabiana Accioly de; Santána, Antônio Euzébio Goulart; Ataíde, Terezinha da Rocha; Omena, Cristhiane Maria Bazílio de; Menezes, Maria Emília da Silva; Vasconcelos, Sandra Mary Lima(Pontifícia Universidade Católica de Campinas, 2010)
O café é a bebida mais consumida no Brasil e no mundo ocidental. O fato de ser uma bebida tão popular, aliado à sua importância econômica, explica o interesse por estudos sobre o café, desde a sua composição até seus efeitos ...
Souza, Rita Adriana Gomes de; Sichieri, Rosely(Pontifícia Universidade Católica de Campinas, 2005)
A cafeína (1, 3, 7-trimetilxantina) é uma metilxantina que facilmente atravessa a barreira placentária, com quantidades substanciais passando para o líquido amniótico, sangue do cordão umbilical, plasma e urina dos neonatos. ...
Oliveira, Lílian Karla; Castro, Solange de Faria; Bertechini, Antonio Gilberto; Lima, Eduardo Machado Costa; Espósito, Marcelo; Bianchi, Maria Lúcia(UFBA - Universidade Federal da Bahia, 2012)
O objetivo deste trabalho foi modificar quimicamente resíduos do beneficiamento do café (pergaminho), visando a obtenção de um produto mais hidrofóbico, testá-lo quanto ao seu poder adsorvente de óleo e utilizá-lo em ...
Objetivou-se neste trabalho, através da geoespacialização, a identifi cação das regiões aptas, restritas e inaptas ao cultivo do café (Coffea arabica L.) na Bacia do Rio Doce. Utilizou-se para tal, dados de temperatura e ...
Aparecido, Lucas Eduardo de Oliveira; Rolim, Glauco de Souza; Souza, Paulo Sergio de(Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2014)
O cultivo da nogueira-macadâmia é rentável economicamente e consiste em uma opção para a arborização do cafeeiro em diversas regiões; entretanto, a única restrição de manejo é que as datas de colheita do café não coincidam ...
Santos, Marcos Eduardo dos; Jesus, José Carlos dos Santos(Associação Brasileira de Engenharia de Produção, 2005)
Introduction of information technology to coffee producers have been difficult throughout the years. This study intends to identify factors that compromise adoption of the information technology with coffee producers. There ...
Domingues, Michel Lincoln Bueno; Bocca, Jean Rodrigo; Fávaro, Silvia Luciana; Radovanovic, Eduardo(Associação Brasileira de Polímeros, 2020)
In this paper was investigated the chemical, physical, thermal, mechanical and morphological characteristics of the recyclable materials obtained of the NESCAFÉ DOLCE GUSTO branded beverage capsules, characterizing ...
Mei, Lúcia Helena; Oliveira, Natália(Associação Brasileira de Polímeros, 2017)
Este trabalho teve por objetivo avaliar a influência do tratamento químico da borra de café em relação as propriedades mecânicas e térmicas, morfologia e suscetibilidade à biodegradação quando utilizada na preparação de ...
Cestari, Sibele Piedade; Mendes, Luis Claudio; Silva, Daniela França da; Chimanowsky Jr., Jorge Pereira; Altstädt, Volker; Demchuk, Vitaly; Lang, Anneliese; Leonhardt, Rodrigo Gheno; Keller, Jan-Hendrik(Associação Brasileira de Polímeros, 2013)
Composites of recycled high density polyethylene (HDPE-R) and coffee dregs (COFD) were elaborated. The blends were made at the proportions of 100-0, 90-10, 80-20, 70-30, 60-40, 50-50 and 40-60% polymer-fller ratio. The ...
Objetivou-se analisar a florística, diversidade e equabilidade do estrato arbustivo-arbóreo de quatro quintais agroflorestais (QAs), no Reassentamento Mariana, localizado entre os municípios de Palmas e Porto Nacional no ...
Martins, André Luis; Lemes, José Ricardo Assmann; Lopes, Paulo Rogério; Dias, Angélica Maria Penteado(Museu de Zoologia da Universidade de São Paulo, 2020)
Agroforestry systems represent the integration of agricultural crops with native vegetation. These systems are of great importance to minimize the agricultural impact in the land through intercropping of these vegetations. ...
Castillo, Diana Camila Muñoz; Arbeláez, Pauline Perry; Arias-Monsalve, Héctor Fabio; Ramírez-Chaves, Héctor E.(Museu de Zoologia da Universidade de São Paulo, 2020)
The feeding habits of the cougar have been scarcely studied in Colombia, despite its importance in the ecosystems it inhabits. In this study, we analysed the diet of the cougar using 53 feces samples collected from several ...
Carvalho, Rachel A.; Lopes, Maridiesse M.; Rodrigues, Luiz G. N.(Museu de Zoologia da Universidade de São Paulo, 2015)
Cicadellinae leafhoppers are important vectors of crop plants pathogens. In Brazil, one of these vectors is the bacterium Xylella fastidiosa, which infects citrus, coffee and plum. There is little information available on ...
Anaya-Rojas, Jaime M.; Serrano-Cardozo, Víctor H.; Ramírez-Pinilla, Martha P.(Museu de Zoologia da Universidade de São Paulo, 2010)
Ptychoglossus bicolor is a small gymnophthalmid lizard distributed in the Magdalena Valley of Colombia. We studied ecological features of diet, microhabitat use, and thermal preferences of a population found in an organic ...