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Critical ranges for leaf nitrogen and potassium levels in coffee fertigated at the production phase

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dc.contributor.author Assis, Gleice Aparecida de
dc.contributor.author Guimarães, Rubens José
dc.contributor.author Colombo, Alberto
dc.contributor.author Scalco, Myriane Stella
dc.contributor.author Dominghetti, Anderson William
dc.date.accessioned 2019-01-22T17:19:58Z
dc.date.available 2019-01-22T17:19:58Z
dc.date.issued 2015-01
dc.identifier.citation ASSIS, G. A. et al. Critical ranges for leaf nitrogen and potassium levels in coffee fertigated at the production phase. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 46, n. 1, p. 126-134, jan.-mar., 2015. pt_BR
dc.identifier.issn 1806-6690
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1806-66902015000100015 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/11032
dc.description.abstract With the aim of establishing critical ranges for the leaf nitrogen (N) and potassium (K) levels in fertigated coffee crops under production, an experiment was carried out in the experimental area of the Sector for Coffee Cultivation of the Department of Agriculture at the Federal University of Lavras, in Brazil. Treatments consisted of five levels of fertilizer applied through fertigation: 30%, 80%, 130%, 180% and 230% of the recommended amounts of N and K for rainfed coffee grown in Minas Gerais. A randomised block design with four replications was used. Critical ranges for nutrient concentrations in the leaves were established from the results of growth characteristics (plant height and stem diameter), leaf analyses and productivity. The results obtained were: a) nitrogen (g kg -1 ): 32.39 to 32.40 for January/February; 33.60 to 33.61 for March/April; 27.39 to 27.42 for May/June; 24.23 to 24.24 for July/August; 26.06 to 26.09 for September/October and 26.50 to 26.51 for November/December; b ) potassium (g kg -1 ): 20.08 to 20.14 for January/February; 17.89 to 17.91 for March/April; 15.93 to 15.96 for May/June; 15.29 to 15.35 for July/August; 16.61 to 16.64 for September/October and 20.58 to 20.64 for November/December. pt_BR
dc.description.abstract Com o objetivo de estabelecer as faixas críticas de teores foliares de nitrogênio (N) e potássio (K) para lavouras cafeeiras em produção fertirrigada, foi conduzido um experimento no campo experimental do Setor de Cafeicultura do Departamento de Agricultura da Universidade Federal de Lavras. Os tratamentos constaram de cinco níveis de adubação aplicados via fertirrigação: 30%, 80%, 130%, 180% e 230% da recomendação de N e K para cafeeiros cultivados em sequeiro em Minas Gerais. Foi utilizado o delineamento em blocos casualizados com quatro repetições. Com os resultados das características de crescimento (altura de planta e diâmetro de caule), análises foliares e produtividade foram estabelecidas faixas críticas das concentrações de nutrientes nas folhas. Os resultados obtidos foram: a) nitrogênio (g kg-1 ): 32,39 a 32,40 em janeiro/fevereiro; 33,60 a 33,61 em março/abril; 27,39 a 27,42 em maio/ junho; 24,23 a 24,24 em julho/agosto; 26,06 a 26,09 em setembro/outubro e 26,50 a 26,51 em novembro/dezembro; b) potássio (g kg -1 ): 20,08 a 20,14 em janeiro/fevereiro; 17,89 a 17,91 em março/abril; 15,93 a 15,96 em maio/junho; 15,29 a 15,35 em julho/agosto; 16,61 a 16,64 em setembro/outubro e 20,58 a 20,64 em novembro/dezembro. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Universidade Federal do Ceará pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Ciência Agronômica;v. 46, n. 1, p. 126-134, 2015;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea arabica L. pt_BR
dc.subject Cafeicultura irrigada pt_BR
dc.subject Nível crítico pt_BR
dc.subject Diagnose foliar pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiro pt_BR
dc.title Critical ranges for leaf nitrogen and potassium levels in coffee fertigated at the production phase pt_BR
dc.title Faixas críticas de teores foliares de nitrogênio e potássio para o cafeeiro fertirrigado em fase de produção pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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