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Characterization and delimitation of the terroir coffee in plantations in the municipal district of Araponga, Minas Gerais, Brazil

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dc.contributor.author Silva, Samuel de Assis
dc.contributor.author Queiroz, Daniel Marçal de
dc.contributor.author Pinto, Francisco de Assis de Carvalho
dc.contributor.author Santos, Nerilson Terra
dc.date.accessioned 2019-01-22T17:28:53Z
dc.date.available 2019-01-22T17:28:53Z
dc.date.issued 2014-01
dc.identifier.citation SILVA, S. A. et al. Characterization and delimitation of the terroir coffee in plantations in the municipal district of Araponga, Minas Gerais, Brazil. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 45, n. 1, p. 18-26, jan.-mar., 2014. pt_BR
dc.identifier.issn 1806-6690
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1806-66902014000100003 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/11037
dc.description.abstract Differentiating coffees through the notion of terroirs allows us to determine potential areas for specialty coffee production and to characterize the type of coffee in these areas, exploring their potential. The objective of this work was to study spatial variability quality and to characterize and delimit terroirs in coffee crop production in Araponga municipality, Minas Gerais State, Brazil, using sensorial evaluation. The data were collected from four crops, from altitudes ranging from 770 to 1270 m, with the extract increasing from low to high. In each plot of crops, samples of cherry fruits were collected, dried, benefited, subjected to sensorial analysis and given grades ranging from 0 to 100 points for the global drink quality and relative characteristics of honey, body, acidity, flavor and equilibrium. The spatial variability of the quality was analyzed using the Moran Index. To define coffee production terroirs, average quality grades were compared through separation tests and the individual values of the plots were subjected to an analysis of groupings. The study was efficient in identifying terroirs for mountain coffee culture, therefore allowing coffees to be differentiated as a function of their production locations. Araponga has more than one coffee production terroir characterized by two distinct altitude extracts. pt_BR
dc.description.abstract A diferenciação dos cafés através da noção de terroir permite determinar áreas potenciais para a produção de cafés especiais e caracterizar o tipo de café dessas áreas, explorando suas potencialidades. O objetivo nesse trabalho foi estudar a variabilidade espacial da qualidade e caracterizar e delimitar terroirs de produção de café de lavouras no município de Araponga - MG a partir da avaliação sensorial dos frutos produzidos nas mesmas. Os dados foram coletados em quatro lavouras, as quais apresentam uma variação de altitude de 770 a 1270 m, dentro de extrato crescente. Em cada talhão das lavouras, foram coletadas amostras de frutos cereja que, depois de secas e beneficiadas, foram submetidas à análise sensorial, onde foram atribuídas notas variando de 0 a 100 pontos para a qualidade global da bebida e também para características relativas à sua doçura, corpo, acidez, sabor e equilíbrio. A variabilidade espacial da qualidade foi analisada através do índice de Moran. Para a definição dos terroirs de produção de café, as notas médias de qualidade, foram comparadas através de testes de separação e os valores individuais dos talhões submetidos à uma análise de agrupamentos. O estudo foi eficiente para identificar terroirs para a cafeicultura de montanha, permitindo assim diferenciar os cafés em função dos seus locais de produção. O município de Araponga possui mais de um terroir de produção de café caracterizado por dois distintos extratos de altitude. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Universidade Federal do Ceará pt_BR
dc.relation.ispartofseries Revista Ciência Agronômica;v. 45, n. 1, p. 18-26,2014;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Origem geográfica pt_BR
dc.subject Qualidade sensorial pt_BR
dc.subject Variabilidade espacial pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Qualidade de bebida pt_BR
dc.title Characterization and delimitation of the terroir coffee in plantations in the municipal district of Araponga, Minas Gerais, Brazil pt_BR
dc.title Caracterização e delimitação de terroirs de café em lavouras no município de Araponga - MG pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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