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Biblioteca do Café

A comparison between enzyme immunoassay and HPLC for ochratoxin A detection in green, roasted and instant coffee

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dc.contributor.author Fujii, Simone
dc.contributor.author Ono, Elisabete Yurie Sataque
dc.contributor.author Ribeiro, Ricardo Marcelo Reche
dc.contributor.author Assunção, Fernanda Garcia Algarte
dc.contributor.author Takabayashi, Cássia Reika
dc.contributor.author Oliveira, Tereza Cristina Rocha Moreira de
dc.contributor.author Itano, Eiko Nakagawa
dc.contributor.author Ueno, Yoshio
dc.contributor.author Kawamura, Osamu
dc.contributor.author Hirooka, Elisa Yoko
dc.date.accessioned 2019-11-08T12:09:25Z
dc.date.available 2019-11-08T12:09:25Z
dc.date.issued 2007-03
dc.identifier.citation FUJII, S. et al. A comparison between enzyme immunoassay and HPLC for ochratoxin A detection in green, roasted and instant coffee. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 50, n. 2, p. 349-359, mar. 2007. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-4324
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132007000200020 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12366
dc.description.abstract An indirect competitive enzyme-linked immunosorbent assay (ic-ELISA) for ochratoxin A (OTA) detection in green, roasted and instant coffees was developed using anti-OTA monoclonal antibody. Immunological reagents prepared were OTA-BSA (4.76 μ g/mL), anti-OTA.7 MAb (2x10 3 -fold dilution) and HRP-anti IgG (10 3 -fold dilution). The detection limit was 3.73 ng OTA/g and correlation coefficients (r) between this immunoassay and high performance liquid chromatography were 0.98 for green coffee, 0.98 for roasted and 0.86 for instant. OTA levels detected by ic- ELISA were higher than by HPLC, with ELISA/HPLC ratio of 0.66 - 1.46 (green coffee), 0.96 - 1.11 (roasted) and 0.93 - 1.82 (instant). ELISA recoveries for OTA added to coffee (5 - 70 ng/g) were 81.53 % for green coffee, 46.73 % for roasted and 64.35 % for instant, while recoveries by HPLC were 80.54 %, 45.91 % and 55.15 %, respectively. Matrices interferences were minimized by samples dilution before carrying out the ELISA assay. The results indicate that MAb-based ic-ELISA could be a simple, sensitive and specific screening tool for OTA detection, contributing to quality and safety of coffee products. pt_BR
dc.description.abstract ELISA competitivo indireto (ic-ELISA) baseado em anticorpos monoclonais foi desenvolvido para a detecção de ocratoxina A (OTA) em café verde, torrado e instantâneo. Os reagentes imunológicos necessários à reação consistiram de OTA-BSA (4,76 mg/mL), anti-OTA.7 MAb (diluído 2x10 3 ) e anti IgG-HRP (diluído 10 3 ), apresentando limite de detecção de 3,73 ng OTA/g. Os coeficientes de correlação (r) entre o imunoensaio e cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE) foram de 0,98 (café verde), 0,98 (torrado) e 0,86 (instantâneo). Ic-ELISA detectou valores superestimados de OTA em relação a CLAE, com valor ELISA/CLAE variando de 0,66 – 1,46 (café verde), 0,96 – 1,11 (torrado) e 0,93 – 1,82 (instantâneo). As recuperações médias de OTA adicionada em café (5 - 70 ng/g) foram de 81,53 % (café verde), 46,73 % (torrado) e 64,35 % (instantâneo) por ELISA, em relação a 80,54 %, 45,91 % e 55,15 % por CLAE, respectivamente. A interferência de matriz no imunoensaio foi minimizada pela diluição das amostras previamente à análise por ELISA. O ic-ELISA desenvolvido pode ser considerado uma técnica alternativa simples, sensível e específica para análise de OTA, contribuindo para a qualidade e segurança de produtos de café. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar pt_BR
dc.relation.ispartofseries Brazilian Archives of Biology and Technology;v.50, n.2, p.349-359, 2007;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Ochratoxin pt_BR
dc.subject Immunoassay pt_BR
dc.subject HPLC pt_BR
dc.subject Monoclonal antibody pt_BR
dc.subject coffee pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Qualidade de bebida pt_BR
dc.title A comparison between enzyme immunoassay and HPLC for ochratoxin A detection in green, roasted and instant coffee pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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