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Production of Flammulina velutipes on coffee husk and coffee spent-ground

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dc.contributor.author Leifa, Fan
dc.contributor.author Pandey, Ashok
dc.contributor.author Soccol, Carlos R.
dc.date.accessioned 2019-11-08T12:14:55Z
dc.date.available 2019-11-08T12:14:55Z
dc.date.issued 2001-06
dc.identifier.citation LEIFA, F; PANDEY, A; SACCOL, C. R. Production of Flammulina velutipes on coffee husk and coffee spent-ground. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 44, n. 2, p. 205-212,jun. 2001. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-4324
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132001000200015 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12369
dc.description.abstract Solid state cultivation (SSC) was carried out to evaluate the feasibility of using coffee husk and spent-ground as substrates for the production of edible mushroom Flammulina under different conditions of moisture and spawn rate. The strain of F. velutipes LPB 01 was adapted for a coffee husk extract medium. Best results were obtained with 25% spawn rate, though there was not much difference when lower spawn rates (10-20%) were used. Ideal moisture content for mycelial growth was 60% and 55% for coffee husk and spent-ground, respectively. With coffee husk as substrate, first fructification occurred after 25 days of inoculation and the biological efficiency reached about 56% with two flushes after 40 days. With spent-ground as substrate, first fructification occurred 21 days after inoculation and the biological efficiency reached about 78% in 40 days. There was decrease in the caffeine and tannins contents (10.2 and 20.4%, respectively) in coffee husk after 40 days. In coffee spent-ground, the tannin contents decreased by 28% after 40 days. These decrease was attributed to the degradation of caffeine or tannins by the culture because these were not adsorbed in the fungal mycelia. Results showed the feasibility of using coffee husk and coffee spent-ground as substrate without any nutritional supplementation for cultivation of edible fungus in SSC. Spent ground appeared better than coffee husk. pt_BR
dc.description.abstract Cultivo no estado sólido foi utilizado para avaliar as possibilidades de utilizar a casca e a borra de café como substrato para a produção do cogumelo comestível do gênero Flamulina. A cepa de F. velutipes LPB foi adaptada em um meio contendo extrato de casca de café. Os melhores resultados em termos de produção do cogumelo foram obtidos com taxas de inoculação de 25%, embora não tenha sido observadas diferenças significativas quando taxas inferiores foram utilizadas (10-20%). O teor de umidade ideal para o crescimento micelial foi de 60% e 55% para a produção com casca e a borra de café. Utilizando a casca de café como substrato, a primeira frutificação ocorreu após 25 dias de inoculação e a eficiência biológica foi de aproximadamente 56% com duas colheitas após 40 dias. Utilizando-se a borra de café como substrato, a primeira frutificação ocorreu 21 dias após a inoculação e a eficiência biológica alcançada foi de 78% em 40 dias de cultivo. Houve uma redução nos teores de cafeína e taninos da ordem de 10,2 e 20,4%, respectivamente na casca de café após 40 dias. Na borra de café, os índices de taninos foram reduzidos em 28% após 40 dias. Esta redução foi atribuída à degradação da cafeína e taninos pela cultura. Os resultados mostraram a praticabilidade de usar a casca e a borra de café como substrato sem nenhum suplemento nutritivo para o cultivo sólido desse fungo comestível. A borra apresentou melhores resultados do que a casca de café. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar pt_BR
dc.relation.ispartofseries Brazilian Archives of Biology and Technology;v.44, n.2, p.205-212, 2001;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Flammulina velutipes pt_BR
dc.subject Coffee husk pt_BR
dc.subject Coffee spent ground pt_BR
dc.subject Solid state cultivation pt_BR
dc.subject Fructification pt_BR
dc.subject Biological pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Resíduos e subprodutos do café pt_BR
dc.title Production of Flammulina velutipes on coffee husk and coffee spent-ground pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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