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An overview on molecular markers for detection of ochratoxigenic fungi in coffee beans

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dc.contributor.author Fungaro, Maria Helena Pelegrinelli
dc.contributor.author Sartori, Daniele
dc.date.accessioned 2019-11-08T13:39:51Z
dc.date.available 2019-11-08T13:39:51Z
dc.date.issued 2009-11
dc.identifier.citation FUNGARO, M. H. P; SARTORI, D. An overview on molecular markers for detection of ochratoxigenic fungi in coffee beans. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 52, n. special, p. 1-9, nov. 2009. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-4324
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132009000700001 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12383
dc.description.abstract Ochratoxin A (OTA) is one of the most abundant food-contaminating mycotoxins. Its occurrence in several agricultural commodities has been considered a worldwide problem. This toxin is mainly produced by Aspergillus species. OTA has nephrotoxic, immunosuppressive, and carcinogenic effects and consequently the contamination with this toxin represents a high risk for human and animal health. In the last 5 years, several investigators have applied molecular methods in order to develop PCR assays for identifying and quantifying OTA-producing fungi in coffee beans samples. The main objective is to allow the detection of microorganisms capable of producing OTA, preferentially prior to ochratoxin production and accumulation. In this contribution several of these attempts will be reviewed and discussed. pt_BR
dc.description.abstract Dentre as micotoxinas que contaminam produtos destinados à alimentação humana e animal, a ocratoxina A (OTA) é uma das mais freqüentemente encontrada. A sua ocorrência em vários produtos agrícolas tem sido considerada um problema de amplitude mundial. Esta toxina é produzida principalmente por fungos do gênero Aspergillus. A OTA tem efeitos nefrotóxico, imunossupressor e carcinogênico. A contaminação de alimentos com esta toxina representa risco para a saúde animal e humana. Nos últimos cinco anos, vários investigadores têm desenvolvido métodos moleculares para identificação e quantificação de fungos produtores de OTA em amostras de grãos de café. O objetivo desta revisão é apresentar e discutir as várias estratégias desenvolvidas recentemente para a detecção de fungos potencialmente produtores de OTA. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar pt_BR
dc.relation.ispartofseries Brazilian Archives of Biology and Technology;v.52, n.special, p.1-9, 2009;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Ochratoxigenic fungi pt_BR
dc.subject Molecular markers pt_BR
dc.subject PCR detection pt_BR
dc.subject Molecular identification pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhas pt_BR
dc.title An overview on molecular markers for detection of ochratoxigenic fungi in coffee beans pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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