SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por título

Navegação Periódicos por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Filetto, Ferdinando; Alencar, Edgard (Universidade Federal de Lavras, 2001-01)
    Este trabalho teve como objetivo analisar historicamente a introdução e a expansão do café da região sul de Minas Gerais. Consideramos objeto de estudo historiográfico obras literárias, documentos, textos de natureza ...
  • Ribeiro, Luiz Cláudio M. (Museu Paulista, Universidade de São Paulo, 2006)
    Aborda-se a sociedade cafeeira brasileira sob o aspecto da geração de invenções e inovações de máquinas destinadas ao preparo e benefício do café no período de 1860 a 1882. Sob a proteção da Lei de Patentes de 1830, os ...
  • Silva, José Carlos da; Alves, José Donizeti; Alvarenga, Amauri Alves de; Magalhães, Marcelo Murad; Livramento, Dárlan Einstein do; Fries, Daniela Deitos (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2003-04)
    One management practice of which the efficiency has not yet been scientifically tested is spraying coffee plants with diluted sucrose solutions as a source of carbon for the plant. This paper evaluates the effect of foliar ...
  • Ramos, Bárbara Zini; Lima, José Maria de; Serafim, Milson Evaldo; Coscione, Aline Renée; Ferraz, Raul Magalhães; Amorim, Lucas Mota; Lopes, Guilherme (Editora UFLA, 2019-07-03)
    The cultivation of coffe crops in Brazil, especially on Latosols, has been increasing over the years, despite limitations such as aluminum toxicity, low fertility and very long drought periods. In this scenario, soil ...
  • Sera, Tumoru; Sera, Gustavo Hiroshi; Fazuoli, Luiz Carlos; Machado, Andressa Cristina Zamboni; Ito, Dhalton Shiguer; Shigueoka, Luciana Harumi (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2017-03)
    ‘IPR 100’ was derived from a crossing between “Catuaí” and a hybrid(“Catuaí” x BA-10 coffee). ‘IPR 100’ is a medium size dwarf cultivar with high rusticity, with late ripening cycle, and with resistance to Meloidogyne ...
  • Sera, Gustavo Hiroshi; Sera, Tumoru; Fazuoli, Luiz Carlos (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2017-08)
    IPR 102’ is a coffee cultivar derivative from a cross between “Catuaí” and “Icatu”. ‘IPR 102’ is a dwarf cultivar (medium size) with high rusticity, late ripening cycle, and it is resistant to bacterial halo blight and ...
  • Sera, Tumoru; Sera, Gustavo Hiroshi; Fazuoli, Luiz Carlos (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2013-03)
    ‘IPR 103’ was derived from a cross between “Catuaí” and “Icatu”. ‘IPR 103’ is a medium size dwarf cultivar with high rusticity, partially resistant to coffee leaf rust with late ripening. This cultivar is more adapted to ...
  • Sera, Gustavo Hiroshi; Machado, Andressa Cristina Zamboni; Ito, Dhalton Shiguer; Shigueoka, Luciana Harumi; Silva, Santino Aleandro da; Sera, Tumoru (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2020)
    Cultivar IPR 106 resulted from a spontaneous hybridization between “Icatu IAC 925” and an unknow dwarf plant. It is a dwarf cultivar with high rusticity, late ripening cycle, large grains, excellent cup quality and resistance ...
  • Sera, Tumoru; Sera, Gustavo Hiroshi (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2013-10)
    ‘IPR 107’ was derived from a cross between ‘IAPAR 59’ and ‘Mundo Novo IAC 376-4’. ‘IPR 107’ is a dwarf medium size plant with medium precocity in ripening and with complete resistance to rust races in this time. This ...
  • Sera, Tumoru; Sera, Gustavo Hiroshi; Fazuoli, Luiz Carlos; Bettencourt, Aníbal Jardim (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2013-03)
    ‘IPR 99’ was derived from a cross between “Villa Sarchi 971/10” and “Hibrido de Timor 832/2”. It is a dwarf cultivar, resistant to coffee ringspot virus, partially resistant to leaf rust with semi-late ripening. ‘IPR 99’ ...
  • Arêdes, Alan Figueiredo de; Pereira, Matheus Wemerson Gomes; Santos, Maurinho Luiz dos (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2010-04)
    Este trabalho objetivou verificar a viabilidade econômica da produção irrigada de café com pivô central em regiões com condições pluviométricas favoráveis à produção. Foram analisados quatro cenários para o nível de preços ...
  • Perdoná, Marcos José; Soratto, Rogério Peres; Martins, Adriana Novais; Suguino, Eduardo; Mancuso, Mauricio Antonio Cuzato (Instituto Agronômico (IAC), 2012-07)
    Rentabilidade insatisfatória tem provocado diminuição paulatina do parque cafeeiro no Estado de São Paulo. Entre as alternativas para a solução deste problema, duas se destacam: a irrigação das lavouras e a certificação ...
  • Barbosa Junior, Mauro Peraro; Pozza, Edson Ampélio; Souza, Paulo Estevão de; Oliveira e Silva, Mirian de Lourdes; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Guimarães, Rubens José (Editora UFLA, 2017-04)
    A ferrugem é a principal doença do cafeeiro, sendo sua ocorrência e intensidade afetadas em razão do fornecimento de água e equilíbrio nutricional das plantas. Dessa forma, o objetivo desse trabalho foi avaliar o progresso ...
  • Sanchez, Patrícia M.; Pauli, Elis D.; Scheel, Guilherme L.; Rakocevic, Miroslava; Brunsc, Roy E.; Scarminio, Ieda S. (Sociedade Brasileira de Química, 2018)
    Coffee bean chemical compositions has been extensively studied. However, there is a small amount of research on other parts of the coffee plant, including leaves. Fourier transform infrared (FTIR) spectral profiles of ...
  • Custódio, Anselmo A. de P.; Faria, Manoel A. de; Rezende, Fátima C.; Morais, Augusto R. de; Leite Junior, Maurício C. R. (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2013-01)
    It was evaluated the effect of irrigation management on the production characteristics of coffee cultivar Acaiá MG-1474, planted in spacing of 3.00 m x 0.60 m, pruned in 2004, and irrigated by drip since the planting, in ...
  • Bozza, Angela; Tralamazza, Sabina Moser; Reynaud, Dalton Tadeu; Gabardo, Juarez; Valaski, Julio César; Marangoni, Paulo Roberto; Pimentel, Ida Chapaval (Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2009-07)
    O Brasil vem perdendo espaço no mercado internacional devido à piora da qualidade do café. As substâncias tóxicas liberadas pelos fungos além de alterarem a qualidade da bebida, também podem ser prejudiciais à saúde dos ...
  • Cuba, Marcela N. Arteaga; Dilas-Jiménez, Josué O.; Díaz, Norberto Villanueva; Miranda, Ofelia C. Cernaqué; Santillán, Segundo M. Tafur; García, José Enrique Olivera; Mugruza-Vassallo, Carlos A. (Editora UFLA, 2021)
    Pulp and mucilage constitute the most abundant by-products of the processing of coffee and inadequate handling produces high-rates of pollution. Considering that in nature there is a large variety of cellulolytic microorganisms ...
  • Cristancho, Marco-Aurelio; Gaitán, Álvaro-León (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2008-10-09)
    Simple sequence repeat (microsatellite) loci in coffee were identified in clones isolated from enriched and random genomic libraries. It was shown that coffee is a plant species with low microsatellite frequency. However, ...
  • Corrêa, Paulo C.; Botelho, Fernando M.; Botelho, Silvia de C. C.; Goneli, André L. D. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-10)
    Objetivou-se, neste trabalho, avaliar e modelar as curvas de equilíbrio higroscópico obtidas pelos processos de adsorção e dessorção para os frutos de café (Coffea canephora) maduros (cerejas) para diferentes condições ...
  • Rezende, Fátima Conceição; Caldas, André Luiz Dias; Scalco, Myriane Stella; Faria, Manoel Alves de (Editora UFLA, 2014-07)
    O estresse hídrico pode afetar a arquitetura do dossel, o uso da radiação e reduzir o índice de área foliar que é diretamente relacionado à evapotranspiração. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar o índice de área foliar ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta