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  • Cuba, Marcela N. Arteaga; Dilas-Jiménez, Josué O.; Díaz, Norberto Villanueva; Miranda, Ofelia C. Cernaqué; Santillán, Segundo M. Tafur; García, José Enrique Olivera; Mugruza-Vassallo, Carlos A. (Editora UFLA, 2021)
    Pulp and mucilage constitute the most abundant by-products of the processing of coffee and inadequate handling produces high-rates of pollution. Considering that in nature there is a large variety of cellulolytic microorganisms ...
  • Corrêa, Paulo C.; Botelho, Fernando M.; Botelho, Silvia de C. C.; Goneli, André L. D. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-10)
    Objetivou-se, neste trabalho, avaliar e modelar as curvas de equilíbrio higroscópico obtidas pelos processos de adsorção e dessorção para os frutos de café (Coffea canephora) maduros (cerejas) para diferentes condições ...
  • Rezende, Fátima Conceição; Caldas, André Luiz Dias; Scalco, Myriane Stella; Faria, Manoel Alves de (Editora UFLA, 2014-07)
    O estresse hídrico pode afetar a arquitetura do dossel, o uso da radiação e reduzir o índice de área foliar que é diretamente relacionado à evapotranspiração. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar o índice de área foliar ...
  • Corrêa, João Batista; Reis, Thiago Henrique Pereira; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Carvalho, Janice Guedes de (Editora UFLA, 2007-07)
    A calagem confere vários benefícios à cultura do cafeeiro (Coffea arabica L.), dentre os quais destaca-se o fornecimento de cálcio e magnésio e, consequentemente, a elevação da saturação por bases (V%) do solo. Este trabalho ...
  • Godoy, Leandro Jose Grava de; Santos, Thiago da Silva; Bôas, Roberto Lyra Villas; Leite Júnior, João Batista (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2008-01)
    O clorofilômetro (SPAD-502, Minolta) é um aparelho portátil que permite obtenção do índice relativo de clorofila (IRC) de modo simples, rápido e não destrutivo no próprio campo, o qual se correlaciona com a concentração ...
  • Carvalho, Hudson de P.; Melo, Benjamim de; Rabelo, Paulo G.; Silva, Cláudio R. da; Camargo, Reginaldo de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2011-06)
    Além dos graus-dia, vários são os sistemas de unidades bioclimáticas, embora sua utilização e limitação ainda sejam pouco conhecidas na cafeicultura. Diante disto, este trabalho objetivou avaliar o desempenho de quatro ...
  • Azevedo, José M. G. de; Reis, Edvaldo F. dos; Tomaz, Marcelo A.; Garcia, Giovanni de O.; Nogueira, Natiélia O.; Dardengo, Maria C. J. D. (Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2014-07)
    Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a qualidade das mudas de café Conilon produzidas sob diferentes lâminas de irrigação, com e sem hidrorretentor, em sacolas e tubetes. O experimento foi conduzido no viveiro do Instituto ...
  • Marana, João Paulo; Miglioranza, Édison; Fonseca, Ésio de Pádua; Kainuma, Roberto Hiroshi (Universidade Federal de Santa Maria, 2008-01)
    O objetivo deste trabalho foi estudar os efeitos das doses de fertilizante de liberação lenta e dois substratos sobre o crescimento e a qualidade das mudas de Coffea arabica L., a fim de gerar parâmetros que permitam a ...
  • Ferreira, André Dominghetti; Mendes, Antônio Nazareno Guimarães; Guimarães, Rubens José; Carvalho, Alex Mendonça de; Pinto, Marcelo Frota (Editora UFLA, 2009-01)
    A análise de crescimento tem sido utilizada para explicar as diferenças no crescimento das plantas, seja de ordem genética ou resultante de modificações do modo de cultivo. O presente trabalho teve como objetivo avaliar o ...
  • Arruda, Aline Cristina; Minim, Valéria Paula Rodrigues; Ferreira, Marco Aurélio Marques; Minim, Luis Antonio; Silva, Neuza Maria da; Soares, Claúdio Furtado (Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2009-10)
    O estudo do perfil dos consumidores e dos fatores envolvidos no processo de compra do café é uma ferramenta importante na identificação dos diferentes segmentos deste mercado e de suas potencialidades. Por outro lado, ...
  • Wuerges, Karla Leticia; Dias, Rafael Carlos Eloy; Viegas, Marcelo Caldeira; Benassi, Marta de Toledo (Universidade Federal do Ceará, 2020)
    The profile of bioactive compounds in coffee brews depends on the coffee bean species and varieties, harvesting and post-harvesting practices, roasting processes, and also on the brewing method. The present research aimed ...
  • Guzzo, L.S.; Oliveira, C.C.; Ferreira, R.C.M.; Machado, D.P.D.; Castor, M.G.M.; Perez, A.C.; Piscitelli, F.; Marzo, V. Di; Romero, T.R.L.; Duarte, I.D.G. (Associação Brasileira de Divulgação Científica, 2021)
    Kahweol is a compound derived from coffee with reported antinociceptive effects. Based on the few reports that exist in the literature regarding the mechanisms involved in kahweol-induced peripheral antinociceptive action, ...
  • Barbosa, Ronei Aparecido; Santini, Paula Tristão; Guilherme, Luiz Roberto Guimarães (Editora UFLA, 2018-01)
    Brazil stands out as the world’s largest coffee exporter. However, in the cold and windy regions, such as the southern of Minas Gerais, have been undergoing attack of diseases, including the bacterial blight of coffee ...
  • Baptestini, Fernanda Machado; Corrêa, Paulo Cesar; Oliveira, Gabriel Henrique Horta de; Cecon, Paulo Roberto; Soares, Nilda de Fátima Ferreira (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2017-07)
    The objective of this study was to model the kinetics of water sorption in roasted and ground coffee. Crude Arabica coffee beans with an initial moisture content of 0.1234 kg w kg dm-1 were used. These beans were roasted ...
  • Campos, Claudio Milton Montenegro; Prado, Marco Antonio Calil; Pereira, Erlon Lopes (Instituto de Pesquisas Ambientais em Bacias Hidrográficas, 2014)
    This study evaluated the treatment of wastewater from coffee wet processing (WCWP) in an anaerobic treatment system at a laboratory scale. The system included an acidification/equalization tank (AET), a heat exchanger, an ...
  • Tibola, Fernando L.; Oliveira, Tiago J. P. de; Cerqueira, Daniel A.; Ataíde, Carlos H.; Cardoso, Cássia R. (Sociedade Brasileira de Química, 2020)
    Thermal decomposition of coffee husks was investigated by thermogravimetric analyses. The proximate, ultimate and composition analyses were performed. Thermogravimetric tests were realized, the material was heated to 1173 ...
  • Souza, Karina Carvalho de; Trindade, Nicolas Mattos; Amorim, Júlia Didier Pedrosa de; Nascimento, Helenise Almeida do; Costa, Andréa Fernanda Santana; Henrique, Mariana Alves; Caetano, Viviane Fonseca; Sarubbo, Leonie Asfora; Vinhas, Glória Maria (ABM, ABC, ABPol, 2021)
    Biotechnology can be used to convert waste into valuable products. In this context, there is bacterial cellulose (BC), a natural biopolymer that can be transformed into several useful materials, but its production is limited ...
  • Silva, Vladimir Antônio; Marchi, Giuliano; Guilherme, Luiz Roberto Guimarães; Lima, José Maria de; Nogueira, Francisco Dias; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2008-03)
    Kinetic studies on soil potassium release can contribute to a better understanding of K availability to plants. This study was conducted to evaluate K release rates from the whole soil, clay, silt, and sand fractions of ...
  • Vargas-Elías, Guillermo A.; Corrêa, Paulo C.; Souza, Natália R. de; Baptestini, Fernanda M.; Melo, Evandro de C. (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2016-03)
    Roasting is one of the most complex coffee processing steps due to simultaneous transfers of heat and mass. During this process, beans lose mass because of fast physical and chemical changes that will set color and flavor ...
  • Souza, Vanessa Cristina Oliveira de; Cunha, Rodrigo Luz da; Andrade, Lívia Naiara; Volpato, Margarete Marin Lordelo; Carvalho, Vicente Luiz de; Esmin, Ahmed Ali Abdalla (Editora UFLA, 2013-01)
    Blotch progress lifting becomes potentially useful and understandable in understanding the disease and in the process of decision taking for control measures. In the last years, computer programs have been helping to ...

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