SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por título

Navegação Periódicos por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Martins, Caleb Califre; Santos, Rodrigo Souza; Sutil, Weidson Plauter; Oliveira, José Fernando Araújo de (Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, 2019)
    Coffea canephora (Conilon coffee) has great economic importance for the state of Acre, in northern Brazil. The use of insecticides in this crop has increased considerably in recent years. In order to find species of green ...
  • Carvalho, Isis Gabriela Barbosa; Esteves, Mariana Bossi; Froza, Joyce Adriana; Kleina, Heloisa Thomazi; Souza Neto, Reinaldo Rodrigues de; Souza, Alessandra Alves de; Coletta-Filho, Helvécio Della (Sociedade Brasileira de Fitopatologia (SBF), 2022)
    Com base em informações genômicas, a bactéria Xylella fastidiosa é classificada em três principais subespécies: fastidiosa, multiplex e pauca. Essas diferentes subespécies são transmitidas naturalmente por meio de insetos ...
  • Endo, Ricardo Tsuyoshi; Davi Junior, Salmo de Melo; Silva, Rafael Vinhal; Fernandes, Maria Elisa de Sena; Pereira, Renata Cunha; Teixeira, Adélio Barbosa; Fernandes, Flávio Lemes (Editora UFLA, 2018-04)
    Technicians and insecticide retailers recommend adding sulfur to the insecticide mixture to expel coffee borer females (Hypothenemus hampei ) from the fruit. The objective in this study was to verify if sulfur expels the ...
  • Matos, Cláudia H.C.; Pallini, Angelo; Chaves, Fredson F.; Galbiati, Carla (Sociedade Entomológica do Brasil, 2004-06-03)
    Os cafeeiros apresentam domácias em suas folhas que abrigam ácaros, inclusive ácaros predadores que podem também fazer uso dessas estruturas. Neste estudo foi avaliado o efeito das domácias sobre o predador Iphiseiodes ...
  • Tossi, Pedro Geraldo; Faleiros, Rogério Naques (Instituto de Economia da Universidade Estadual de Campinas, 2011)
    Não obstante o peso decisivo das receitas geradas pelo café para os balanços financeiros das ferrovias paulistas entre 1888 e 1917, e a centralidade da atividade cafeeira na economia paulista de então, discute-se neste ...
  • Dominghetti, Anderson W.; Scalco, Myriane S.; Guimarães, Rubens J.; Silva, Douglas R. G.; Carvalho, João P. S.; Pereira, Vinícius A. (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-12)
    O objetivo deste trabalho foi avaliar, em doses crescentes de fósforo, o efeito de lâminas de irrigação no teor foliar de fósforo de cafeeiros em estágio de primeiro ano de produção. O plantio (Topázio MG–1190) foi realizado ...
  • Souza, Antonio Jackson Jesus; Guimarães, Rubens José; Dominghetti, Anderson William; Scalco, Myriane Stella; Colombo, Alberto (Editora UFLA, 2014-04)
    Objetivou-se avaliar altas doses de fósforo em solos com diferentes texturas, na implantação de cafeeiros. Utilizou- se fatorial: 4 (doses de fósforo) x 3 (tipos de solo) em DBC, com três repetições. Avaliou-se: altura, ...
  • Ramos, Bárbara Zini; Toledo, João Paulo Vaz Floriano; Lima, José Maria de; Serafim, Milson Evaldo; Bastos, Ana Rosa Ribeiro; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Coscione, Aline Renée (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013-07)
    O desbalanço entre Ca 2+ , Mg 2+ e K + no solo como consequência das aplicações elevadas de gesso deve-se às relações de tamanho (raio iônico) e densidades de cargas (relação carga/raio) de cada espécie iônica. Quanto maior ...
  • Sales, Ronan Souza; Silva, Fábio Moreira da; Silva, Flávio Castro da (Editora UFLA, 2015-04)
    A colheita do café (Coffea arabica L.) é um processo oneroso que demanda elevado custo com mão de obra, cada vez mais escassa, sendo o processo de mecanização um caminho para o agricultor se manter na atividade. Objetivou-se, ...
  • Santinato, Felipe; Caione, Gustavo; Tavares, Tiago Oliveira; Prado, Renato de Mello (Editora UFLA, 2014-07)
    A greater supply of nitrogen in the substrate using organic compost for coffee (Coffea arabica L.) seedlings can increase the effects of phosphorus in the plant and thereby promoting growth of biomass, enhancing the growth ...
  • Fernandes, Tales Jesus; Pereira, Adriele Aparecida; Muniz, Joel Augusto (Universidade Federal de Santa Maria, 2017-08)
    This study aimed to verify if the growth pattern of coffee berries, considering fresh mass accumulation over time, is double sigmoid and to select the most suitable nonlinear model to describe such behavior. Data used ...
  • Assis, Gleice A. de; Scalco, Myriane S.; Guimarães, Rubens J.; Colombo, Alberto; Dominghetti, Anderson W.; Matos, Nagla M. S. de (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2014-11)
    Irrigation associated to reduction on planting spaces between rows and between coffee plants has been a featured practice in coffee cultivation. The objective of the present study was to assess, over a period of five ...
  • Fernandes, Daniell Rodrigo Rodrigues; Lara, Rogéria Inês Rosa; Perioto, Nelson Wanderley (Editora UFLA, 2009-07)
    Objetivou-se neste estudo avaliar a ocorrência de drosofilídeos e de seus parasitoides em frutos de café em Cravinhos, SP. Foram coletados frutos em estádio de cereja diretamente das plantas e parte deles foi exposta em ...
  • Partelli, Fábio Luiz; Espindula, Marcelo Curitiba; Marré, Wellington Braida; Vieira, Henrique Duarte (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014-01)
    The period between anthesis and fruit ripening varies according to the Conilon coffee (Coffea canephora) genotype. Therefore, the time of the nutritional requirements for fruit formation may differ, depending on the formation ...
  • Alves, Guilherme Euripedes; Isquierdo, Eder Pedroza; Borém, Flávio Meira; Siqueira, Valdiney Cambuy; Oliveira, Pedro Damasceno; Andrade, Ednilton Tavares (Editora UFLA, 2013-04)
    Faced with the importance of the drying in the post-harvest phase of coffee and its influence in the final quality of the product, the current study had the aim of evaluating the kinetics of the drying in different ...
  • Siqueira, Valdiney Cambuy; Borém, Flávio Meira; Alves, Guilherme Eurípedes; Isquierdo, Eder Pedroza; Pinto, Afonso Celso Ferreira; Ribeiro, Diego Egídio; Ribeiro, Fabiana Carmanini (Editora UFLA, 2017-07)
    The present study proposes a new processing and drying method and evaluates the behavior of grains subjected to this process through the water reduction rate and the adjustment of different mathematical models. Mature beans ...
  • Corrêa, Jefferson Luiz Gomes; Santos, Johnson Clay Pereira; Fonseca, Bruno Elyezer; Carvalho, Ana Gabriela da Silva (Editora UFLA, 2014-01)
    Spent coffee grounds is a byproduct from the soluble coffee company. Besides its use as animal feed or lipid source, it presents a high potential as biofuel. Whatever the application, to be useful, the product has to loose ...
  • Lordello, Luiz Gonzaga E.; Lordello, Rubens R. A. (Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura, 1972-10-31)
    Coffea dewevrei var. excelsa and Coffea canephora var. robusta are recorded as new hosts for Meloidogyne coffeicola (Nemata, Heteroderidae). Robusta coffee was found also attacked by M. javanica. Symptoms shown by roots ...
  • Coelho, Andre Luiz de Freitas; Santos, Fábio Lúcio; Queiroz, Daniel Marçal de; Pinto, Francisco de Assis de Carvalho (Editora UFLA, 2016-01)
    The development of an efficient machine for harvesting coffee requires comprehensive knowledge of the dynamic behavior of the plant and its parts. The finite element method is a numerical approach used to determine natural ...
  • Onwusiribe, Ndubuisi Chigozirim; Mbanasor, Jude Anayochukwu; Oteh, Ogbannaya Ukeh (Universidade Federal de São Carlos, 2022-10-07)
    Coffee is a strategic cash crop for poverty reduction and economic growth in Nigeria, and it is consumed worldwide, making it a significant source of income at both the micro and macro levels. This study analysed the trends ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta