SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por autor "Mazzafera, Paulo"

Navegação Periódicos por autor "Mazzafera, Paulo"

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Bottcher, Alexandra; Nobile, Paula Macedo; Martins, Paula Fabiane; Conte, Fábio Frangiotti; Azevedo, Ricardo Antunes; Mazzafera, Paulo (Instituto de Pesquisas Ambientais, 2012)
    The effects of aluminum (Al) on the activities of antioxidant enzymes and ferritin expression were studied in cell suspension cultures of two varieties of Coffea arabica, Mundo Novo and Icatu, in medium with pH at 5.8. The ...
  • Santos, Adriana Brombini dos; Mazzafera, Paulo (Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2013-06-14)
    Six aquaporin (AQP) homologues were identified in three coffee species (Coffea arabica, C. Canephora, and C. racemosa), including four plasma membrane intrinsic proteins (PIP1;1, PIP1;2, PIP2;1, and PIP2;2) and two tonoplast ...
  • Mazzafera, Paulo; Zullo, Marco Antonio Teixeira (Instituto Agronômico (IAC), 1990-01)
    Testou-se o efeito da aspersão de soluções aquosas de 24-epibrassinotfdio e 24-epicastasterona, variando de 10-2 a 10-4ppm, em cafeeiros do cultivar Catuaí Amarelo, de Coffea arabica L. com dois anos de idade e na sua ...
  • Silvarolla, Maria Bernadete; Mazzafera, Paulo; Lima, Marinez Muraro Alves de (Sociedade Brasileira de Genética, 2000)
    The coffee germplasm bank of the Instituto Agronômico de Campinas has many Coffea arabica accessions from Ethiopia, which is considered the primary center of genetic diversity in coffee plants. An evaluation of the caffeine ...
  • Sartor, Rosana Mary; Mazzafera, Paulo (Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar, 2000-01)
    The low caffeine content in leaves of C. dewevrei (~ 0.5 mg/g) is due to a low biosynthesis associated with a fast degradation. On the other hand, high biosynthesis and low degradation confer a higher content (~ 8 mg/g) ...
  • Priolli, Regina H.G.; Mazzafera, Paulo; Siqueira, Walter J.; Möller, Milene; Zucchi, Maria Imaculada; Ramos, Luis Carlos S.; Gallo, Paulo B.; Colombo, Carlos A. (Sociedade Brasileira de Genética, 2008)
    Caffeine inheritance was investigated in F2 and BC1F1 generations between Coffea arabica var. Bourbon Vermelho (BV) and Coffea canephora var. Robusta 4x (R4x). The caffeine content of seeds and leaves was determined during ...
  • Benatti, Luciana Benjamim; Silvarolla, Maria Bernadete; Mazzafera, Paulo (Instituto Agronômico (IAC), 2012-04)
    We compared the biochemical characteristics of the beans of a naturally decaffeinated Arabica coffee (AC1) discovered in 2004 with those of the widely grown Brazilian Arabica cultivar “Mundo Novo” (MN). Although we observed ...
  • Shimizu, Milton Massao; Mazzafera, Paulo (Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar, 2000-07)
    Endosperm is the main reserve tissue in coffee seeds. Coffee (Coffea arabica L.) seeds were germinated for six weeks and qualitative and quantitative changes in amino acids and proteins were investigated. The total content ...
  • Mazzafera, Paulo; Guerreiro Filho, Oliveiro; Carvalho, Alcides (Instituto Agronômico (IAC), 1988-07)
    Realizaram-se comparações entre as sementes dos cultivares Mundo Novo de Coffea arabica, cujo endosperma é verde, com as do cultivar Cera, dessa espécie, de endosperma amarelo, com o objetivo de determinar os componentes ...
  • Mazzafera, Paulo (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-10)
    Coffee husk and coffee pulp are coffee processing by-products. Coffee husk is obtained when harvested coffee is processed by the dry method, and coffee pulp is produced by the wet method. In Brazil, coffee is usually ...
  • Azevedo, A. B. A.; Mazzafera, Paulo; Mohamed, R. S.; Melo, S. A. B. Vieira de; Kieckbusch, T. G. (Brazilian Society of Chemical Engineering, 2008-09-02)
    The paper reports on experimental data on the extraction of caffeine, coffee oil and chlorogenic acids from green coffee beans using pure supercritical CO2 and supercritical CO2 modified with ethanol (5% w/w) and isopropyl ...
  • Mazzafera, Paulo; Gonçalves, Kátia Viviane; Shimizu, Milton Massao (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-10)
    A atividade de polifenoloxidase (PFO) tem sido usada como indicadora da qualidade de bebida de café. Foram feitas comparações entre o método tradicionalmente usado para extração de polifenoloxidase de café e outro, onde ...
  • Mazzafera, Paulo; Gonçalves, Wallace; Fernandes, José Afonso Righetti (Instituto Agronômico (IAC), 1989-07)
    Plântulas dos cultivares Mundo Novo, de Coffea arabica, suscetível, e Apoatã, de Coffea canephora, resistente, foram inoculadas com ovos de Meloidogyne incognita raça 2, e avaliadas em duas fases do ciclo de desenvolvimento ...
  • Carvalho, Alcides; Fazuoli, Luiz Carlos; Mazzafera, Paulo (Instituto Agronômico (IAC), 1988-07)
    O cultivar Laurina de Coffea arabica L. caracteriza-se pelo pequeno porte, folhas de dimensões reduzidas, frutos afilados na base, sementes pequenas e afiladas, pequeno rendimento e reduzida produção. Apresenta, no entanto, ...
  • Mazzafera, Paulo (Instituto Agronômico (IAC), 1999-07)
    The effect of nutrient supply on the caffeine content of coffee (Coffea arabica L.) leaves was investigated. Seeds were germinated in nutrient-agar media lacking N, P, K, Ca, Mg, S, Zn, B or Mo. The control treatment ...
  • Kubo, Roberto K.; Silva, Rosangela A.; Tomazini, Melissa D.; Oliveira, Cláudio M. G.; Mazzafera, Paulo; Inomoto, Mário M. (Sociedade Brasileira de Fitopatologia (SBF), 2003-06-03)
    A patogenicidade de dois isolados de Pratylenchus coffeae do Brasil sobre plântulas de cafeeiro (Coffea arabica) cv. Mundo Novo foi avaliada em dois experimentos de casa de vegetação. No primeiro experimento, avaliou-se o ...
  • Rosa, Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Mazzafera, Paulo; Guimarães, Renato Mendes; Veiga, André Delly; Veiga, Adriano Delly (Editora UFLA, 2007-01)
    Sementes de cafeeiro (Coffea arabica L.) contêm de 1% a 2% de cafeína, um alcalóide altamente solúvel em água, que inibe a germinação de sementes de várias espécies. Para avaliar os efeitos de tratamentos de pré-embebição ...
  • Mazzafera, Paulo; Carvalho, Alcides (Instituto Agronômico (IAC), 1987-07)
    Avaliaram-se dois experimentos de progênies instalados no Centro Experimental de Campinas (Instituto Agronômico), contendo híbridos entre introduções da Índia e da África, com linhagens dos cultivares Catuaí e Mundo Novo ...
  • Tezotto, Tiago; Favarin, José Laércio; Paula Neto, Ana; Gratão, Priscila Lupino; Azevedo, Ricardo Antunes; Mazzafera, Paulo (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2013-07)
    Nutrient analysis is used to estimate nutrient content of crop plants to manage fertilizer application for sustained crop production. Direct solid analysis of agricultural and envi- ronmental samples by energy dispersive ...
  • Azevedo, Álvaro Bandeira Antunes de; Kieckbusch, Theo Guenter; Tashima, Alexandre Keiji; Mohamed, Rahoma Sadeg; Mazzafera, Paulo; Melo, Silvio Alexandre Beisl Vieira de (Sociedade Brasileira de Química, 2008)
    The caffeine solubility in supercritical CO2 was studied by assessing the effects of pressure and temperature on the extraction of green coffee oil (GCO). The Peng-Robinson¹ equation of state was used to correlate the ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta