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Control of the coffee roasting stage using artificial vision techniques

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dc.contributor.author Sarria-González, Juan Camilo
dc.contributor.author Ivorra-Martínez, Eugenio
dc.contributor.author Girón-Hernández, Joel
dc.date.accessioned 2019-08-26T11:32:19Z
dc.date.available 2019-08-26T11:32:19Z
dc.date.issued 2019-01
dc.identifier.citation SARRIA-GONZÁLEZ, J. C.; IVORRA-MARTINEZ, E.; GIRÓN-HERNÁNDEZ, J. Control of the coffee roasting stage using artificial vision techniques. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 1, p. 33-37, jan./mar. 2019. pt_BR
dc.identifier.issn 1984-3909
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i1 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12070
dc.description.abstract Artificial vision techniques were used to evaluate its application in the control of the coffee roasting stage. Coffee samples of Colombia and Castillo varieties were obtained and analyzed by comparing images during the roasting stage. A one-way ANOVA analysis exhibited 94.28% of similarity of the coffee varieties studied; a multivariate analysis showed significant differences (p<0.05) for the time factor and its interaction with the variety factor, no differences were observed (p>0.05) for the coffee varieties. Additionally, a Principal Component, with two components demonstrated 90.77% of the variance by differentiating the samples in the different roasting times. Therefore, the proposed technique could be used in the control of the coffee roasting stage. pt_BR
dc.description.abstract Para avaliar o controle do estágio de torrefação de café, foram utilizadas técnicas de visão artificial e variedades de café, Colombia e Castillo, as quais foram analisadas através da comparação de imagens durante a torrefação. A análise de variância mostrou similaridade de 94,28% entre as variedades estudadas. A análise multivariada mostrou diferenças significativas (p<0,05) para o fator tempo e sua interação com o fator variedade, não foram observadas diferenças para as variedades de café (p>0,05). E ainda foi realizada uma análise de componentes principais. Com dois componentes principais, 94,23% da variância foi explicada pela discriminação das amostras nos tempos de torrefação. Ao que se conclui que a técnica proposta pode ser uma ferramenta no controle do estágio de torrefação de café. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Editora UFLA pt_BR
dc.relation.ispartofseries Coffee Science:v.14,n.1;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Variedade Colombia pt_BR
dc.subject Variedade Castillo pt_BR
dc.subject Espectro visível pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Colheita, pós-colheita e armazenamento pt_BR
dc.title Control of the coffee roasting stage using artificial vision techniques pt_BR
dc.title Controle do estágio de torrefação de café através de técnicas de visão artificial pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Coffee Science_v. 14_n. 1_p. 33 - 37_2019.pdf 418.4Kb application/pdf View/Open ou Pre-visualizar

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