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Development and validation of a method for detection and quantification of ochratoxin A in green coffee using liquid chromatography coupled to mass spectrometry

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dc.contributor.author Bandeira, Raquel Duarte da Costa Cunha
dc.contributor.author Uekane, Thaís Matsue
dc.contributor.author Cunha, Carolina Passos da
dc.contributor.author Cunha, Valnei Smarçaro da
dc.contributor.author Rodrigues, Janaína Marques
dc.contributor.author Godoy, Ronoel Luiz de Oliveira
dc.contributor.author Cruz, Marcus Henrique Campino de la
dc.date.accessioned 2019-10-14T12:11:55Z
dc.date.available 2019-10-14T12:11:55Z
dc.date.issued 2012-10
dc.identifier.citation BANDEIRA, R. D. C. C. et al. Development and validation of a method for detection and quantification of ochratoxin A in green coffee using liquid chromatography coupled to mass spectrometry. Food Science and Technology, Campinas, v. 32, n. 4, p. 775-782, out./dez. 2012. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-457X
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612012005000120 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12157
dc.description.abstract A method using Liquid Chromatography Tanden Mass Spectrometry (LC-MS/MS) with matrix-matched calibration curve was developed and validated for determining ochratoxin A (OTA) in green coffee. Linearity was found between 3.0 and 23.0 ng.g –1 . Mean recoveries ranged between 90.45% and 108.81%; the relative standard deviation under repeatability and intermediate precision conditions ranged from 5.39% to 9.94% and from 2.20% to 14.34%, respectively. The limits of detection and quantification were 1.2 ng.g –1 and 3.0 ng.g –1 , respectively. The method developed was suitable and contributed to the field of mycotoxin analysis, and it will be used for future production of the Certified Reference Material (CRM) for OTA in coffee. pt_BR
dc.description.abstract Um método utilizando Cromatografia Líquida de Alta Eficiência-Espectrometria de Massas Sequencial (CLAE-EM/EM) com curva de calibração em matriz foi desenvolvido e validado para a determinação de ocratoxina A (OTA) em café verde. A linearidade foi demonstrada entre 3,0 e 23,0 ng.g –1 . As recuperações médias variaram entre 90,45% e 108,81%; o desvio padrão relativo sob condições de repetitividade e precisão intermediária foram de 5,39% e 9,94% e de 2,20% e 14,34%, respectivamente. Os limites de detecção e quantificação foram 1,2 ng.g –1 e 3,0 ng.g –1 , respectivamente. O método desenvolvido foi adequado, contribuiu para o campo de análises em micotoxinas e será usado para a futura produção de Material de Referência Certificado (MRC) para OTA em café. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos pt_BR
dc.relation.ispartofseries Food Science and Technology;v.32, n.4, p.775-782, 2012;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Café pt_BR
dc.subject Micotoxinas pt_BR
dc.subject Validação pt_BR
dc.subject CLAE pt_BR
dc.subject EM/EM pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Café e saúde pt_BR
dc.title Development and validation of a method for detection and quantification of ochratoxin A in green coffee using liquid chromatography coupled to mass spectrometry pt_BR
dc.title Desenvolvimento e validação de metodologia na detecção e na quantificação de ocratoxina A no café verde utilizando cromatografia líquida acoplada à espectrometria de massas pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Food Sci. Technol_v. 32_n. 4_p. 775 - 782_2012.pdf 628.1Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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