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Technological properties of precooked flour containing coffee powder and rice by thermoplastic extrusion

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dc.contributor.author Silva, Reginaldo Ferreira da
dc.contributor.author Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga
dc.contributor.author Ascheri, José Luis Ramirez
dc.contributor.author Ascheri, Diego Palmiro Ramirez
dc.date.accessioned 2019-10-14T12:19:26Z
dc.date.available 2019-10-14T12:19:26Z
dc.date.issued 2013-01
dc.identifier.citation SILVA, R. F. et al. Technological properties of precooked flour containing coffee powder and rice by thermoplastic extrusion. Food Science and Technology, Campinas, v. 33, n. 1, p. 7-13, jan./mar. 2013. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-457X
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612013005000014 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12158
dc.description.abstract Although Brazil is a country of tradition in both the production and consumption of coffee, the most of the coffee is consumed as a beverage, which reduces greatly the competitiveness on international market, for reducing the chances of supplying the product under other forms of consumption. Owing to that, the aim of this study was developing a precooked mixed flour containing coffee powder and rice for use in coffee flavored products. Mixtures of rice and coffee in the proportions of 900:100, 850:150 and 800:200 g, respectively, were processed in a single screw extruder (Brabender DS-20, Duisburg, German) and the effect of the extrusion process on the variables moisture content (16%, 18% and 20%) and temperature in the third extruding zone (140 °C, 160 °C and 180 °C) was studied. The results for expansion index ranged from 2.91 to 11.11 mm in diameter; the water absorption index from 4.59 to 6.33 g gel/g sample and the water solubility index varied from 4.05% to 8.57%. These results showed that, despite coffee powder influenced the variables studied, the expanded product after milling resulted in a extruded mixture with good absorption and water solubility indices, which favors the use of the precooked mixed flour for human consumption. pt_BR
dc.description.abstract O Brasil é um país de tradição na produção e consumo de café, porém, parte do consumo do café é na forma de bebida. O objetivo deste estudo foi elaborar uma farinha mista instantânea de pó de café com arroz para uso no preparo de bebidas e produtos panificáveis como bolos e biscoitos tipo cookies com sabor de café. Misturas nas proporções de 900:100, 850:150 e 800:200 g de arroz e café, respectivamente, foram processadas em uma extrusora Brabender DS-20 (Duisburg, Alemanha) de parafuso simples, e foi estudado o efeito do processo de extrusão das variáveis umidade da mistura (16%, 18% e 20%) e temperatura na 3o zona (140, 160 e 180 °C). Os resultados observados para as variáveis respostas, índice de expansão, com valores encontrados entre 2,91 e 11,11 mm de diâmetro; índice de absorção de água, com valores variando entre 4,59 a 6,33 g de gel.g –1 de amostra; e índice de solubilidade em água, com valores encontrados entre 4,05% e 8,57%, mostraram que o alto teor de fibras totais (14,22%) presentes no pó de café provocou uma redução da expansão dos extrusados e, consequentemente, nas propriedades tecnológicas das misturas elaboradas com arroz. Porém, o produto expandido após moagem resultou em um pó de alta solubilidade, o que favorece o seu uso como farinha pré-cozida na alimentação humana. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos pt_BR
dc.relation.ispartofseries Food Science and Technology;v.33, n.1, p.7-13, 2013;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Extrusão pt_BR
dc.subject Arroz pt_BR
dc.subject Café pt_BR
dc.subject Mistura pt_BR
dc.subject Propriedades tecnológicas pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Processos industriais e novos produtos pt_BR
dc.title Technological properties of precooked flour containing coffee powder and rice by thermoplastic extrusion pt_BR
dc.title Caracterização tecnológica de misturas pré-cozidas de arroz com café por extrusão termoplástica pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Food Sci. Technol_v. 33_n. 1_p. 7 - 13_2013.pdf 442.3Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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