SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Periódicos por título

Navegação Periódicos por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Silvarolla, Maria Bernadete; Mazzafera, Paulo; Lima, Marinez Muraro Alves de (Sociedade Brasileira de Genética, 2000)
    The coffee germplasm bank of the Instituto Agronômico de Campinas has many Coffea arabica accessions from Ethiopia, which is considered the primary center of genetic diversity in coffee plants. An evaluation of the caffeine ...
  • Sartor, Rosana Mary; Mazzafera, Paulo (Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar, 2000-01)
    The low caffeine content in leaves of C. dewevrei (~ 0.5 mg/g) is due to a low biosynthesis associated with a fast degradation. On the other hand, high biosynthesis and low degradation confer a higher content (~ 8 mg/g) ...
  • Priolli, Regina H.G.; Mazzafera, Paulo; Siqueira, Walter J.; Möller, Milene; Zucchi, Maria Imaculada; Ramos, Luis Carlos S.; Gallo, Paulo B.; Colombo, Carlos A. (Sociedade Brasileira de Genética, 2008)
    Caffeine inheritance was investigated in F2 and BC1F1 generations between Coffea arabica var. Bourbon Vermelho (BV) and Coffea canephora var. Robusta 4x (R4x). The caffeine content of seeds and leaves was determined during ...
  • Vendramini, L.C.; Nishiura, J.L.; Baxmann, A.C.; Heilberg, I.P. (Associação Brasileira de Divulgação Científica, 2012)
    Because caffeine may induce cyst and kidney enlargement in autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD), we evaluated caffeine intake and renal volume using renal ultrasound in ADPKD patients. Caffeine intake was ...
  • Cervellini, Genésio da Silva; Igue, Toshio; Toledo, Sérgio Vasco de (Instituto Agronômico (IAC), 1994-07)
    Instalou-se um experimento com cafeeiro cultivar Mundo Novo LCP 387-17 em um latossolo roxo transição para latossolo vermelho-amarelo orto, cuja vegetação original era típica de cerrado, na região de Campinas, comparando-se ...
  • Van Raij, Bernardo; Costa, Waldir Marques da; Igue, Toshio; Serra, José Renato Miranda; Guerreiro, Gustavo (Instituto Agronômico (IAC), 1996-07)
    A calagem do cafeeiro é realizada com base em resultados da análise de solo de amostras coletadas na projeção da copa, a parte mais acidificada do terreno devido à aplicação de adubos nitrogenados. Isso tem suscitado ...
  • Silva, Sandra Tavares da; Costa, Neuza Maria Brunoro; Franco, Frederico Souzalima Caldoncelli; Natali, Antônio José (Pontifícia Universidade Católica de Campinas, 2013)
    This study investigated the effects of caffeine intake associated with inadequate or adequate calcium intake in laparotomized or ovariectomized rats by means of the calcium balance. Forty adults Wistar rats were ovariectomized ...
  • Catarino, Aricléia de Moraes; Pozza, Edson Ampélio; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Santos, Leone Stabile dias; Vasco, Gabriel Brandão; Souza, Paulo Estevão de (Universidade Federal de Viçosa, 2016-07)
    Coffee is one of the main export commodities of Brazilian agribusiness. Phoma leaf spot [Phoma tarda (Stewart) Boerema & Bollen] is one of the most important coffee fungal diseases in Brazil. Therefore, this study aimed ...
  • Rezende, Juliana Costa de; Carvalho, Carlos Henrique Siqueira de; Pasqual, Moacir; Santos, Ana Carolina Ramia; Carvalho, Stephan Malfitano de (Universidade Federal de Santa Maria, 2011-03)
    Three experiments were carried out with the objective of achieving high effectiveness in calli induction from high heterozygosis leaf explants of Coffea arabica through indirect somatic embryogenesis. A randomized-block ...
  • Silva, Adelaide Siqueira; Luz, José Magno Queiroz; Rodrigues, Tatiana Michlovská; Bittar, Cecília Alves; Lino, Leandro de Oliveira (Universidade Federal do Ceará, 2011-10)
    The genetic breeding of coffee by conventional methods to obtain new cultivars is time-consuming. Anther culture can yield homozygous lines quickly from bi-haploids. This study used anther cultures of Coffea arabica L. cv. ...
  • Palú, Ednamar Gabriela; Silva, Adriano Bortolotti da; Pasqual, Moacir (Editora UFLA, 2004-07)
    O café é um dos mais importantes produtos do mercado internacional; porém, o tempo gasto e os recursos despendi- dos são fatores limitantes para o melhoramento do cafeeiro por meio de métodos convencionais. Contudo, a ...
  • Tomiyama, Ana Laura Midori Rossi; Rodrigues, Lucas Mateus Rivero; Andrade, Vinicius Teixeira; Beriam, Luis Otavio Saggion; Destéfano, Suzete Aparecida Lanza; Guerreiro Filho, Oliveiro (Instituto Biológico, 2018)
    Pseudomonas syringae van Hall, 1902, causes yield losses in innumerous economic important crops. On coffee trees, P. syringae pv. garcae causes the bacterial-halo-blight (BHB) and P. syringae pv. tabaci the bacterial-leaf-spot ...
  • Alves, Thales Cassemiro; Cunha, João Paulo Arantes Rodrigues da; Alves, Guilherme Sousa; Silva, Sérgio Macedo; Lemes, Ernane Miranda (Editora UFLA, 2020)
    Coffee plants (Coffea arabica L.) present dense foliage that obstruct the entering of pesticides inside the plant canopy uniformly. Adjust the application rate concerning the plant canopy volume can be a way to make the ...
  • García, Lady Rossana Palomino; Bianchi, Vanildo Luiz Del (Instituto de Tecnologia de Alimentos – ITAL, 2015)
    Este trabalho teve como objetivo a recuperação de compostos fenólicos a partir de resíduos da indústria cafeeira e a avaliação de sua capacidade antioxidante. Os resíduos (casca, polpa e borra de café) foram obtidos de ...
  • Silva, Júlia Ferreira da; Campos, Cláudio Milton Montenegro (Editora UFLA, 2010-11)
    O processamento do café por via úmida, além de aumentar a eficiência para se obter cafés de melhor qualidade, diminui consideravelmente os custos de secagem e ainda, reduz o espaço ocupado no terreiro. Porém, esse tipo de ...
  • Kamimura, Karina Marie; Dias Júnior, Moacir de Souza; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo; Santos, Gérson Rodrigues dos; Oliveira, Marcelo Silva de (Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2012-09)
    O tráfego intensivo de máquinas agrícolas sobre solos cultivados com cafeeiros pode causar compactação excessiva, principalmente quando realizado sob condição inadequada de umidade, promovendo redução da produtividade das ...
  • Pires, Aureliano José Vieira; Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Garcia, Rasmo; Carvalho Junior, José Nobre de; Ribeiro, Leandro Sampaio Oliveira; Chagas, Daiane Maria Trindade (Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2009-01)
    Este experimento foi conduzido para avaliar a composição química, a digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS) e as características fermentativas de silagens de capim-elefante com 15% de casca de café, farelo de cacau ...
  • Terceiro, Matheus Grossi; Meirelles, Flávia Constantino; Cavalcante, Adailza Guilherme; Mingotte, Fábio Luiz Checchio; Lemos, Leandro Borges (Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), 2019)
    O Brasil é destaque mundial na produção de café perante a diversidade de condições edafoclimáticas que possui. A pré-seleção juvenil do cafeeiro, selecionando cultivares que possuem características desejáveis que se ...
  • Galeano, Francisco Javier Castellanos; Aguirre, Juan Carlos Lucas (Universidad Nacional de Colombia, 2011)
    Se analizaron el peso, la longitud, el diámetro central y la densidad de fruitos con cáscara y sin ella, y la materia seca (MS) de las variedades de plátano del grupo Plantain (AAB): África, Dominico Hartón, Cubano Blanco ...
  • Ramiro, Daniel Alves; Guerreiro-Filho, Oliveiro; Queiroz-Voltan, Rachel Benetti; Matthiesen, Silvia Chebabi (Instituto Agronômico (IAC), 2004-09)
    O bicho-mineiro, Leucoptera coffeella (Guérin-Méneville, 1842) (Lepidoptera :Lyonetiidae), é a principal praga da cultura cafeeira, chegando a causar prejuízos superiores a 50% na produção, em virtude da queda prematura ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta