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Navegação Periódicos por autor "Guerreiro Filho, Oliveiro"

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  • Carvalho, Alex Mendonça de; Teramoto, Érico Tadao; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Lima, Amador Eduardo de; Guerreiro Filho, Oliveiro (Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09)
    This research is related to the evaluation of vegetative growth parameters, initial yield and incidence of pests and diseases of twelve Arabica coffee cultivars submitted to the subtropical humidity environment of Vale do ...
  • Maluf, Mirian Perez; Silva, Carla Cristina da; Oliveira, Michelle de Paula Abreu de; Tavares, Aline Gomes; Silvarolla, Maria Bernadete; Guerreiro Filho, Oliveiro (Sociedade Brasileira de Genética, 2009)
    In this work, we studied the biosynthesis of caffeine by examining the expression of genes involved in this biosynthetic pathway in coffee fruits containing normal or low levels of this substance. The amplification of ...
  • Rodrigues, Lucas Mateus Rivero; Queiroz-Voltan, Rachel Benetti; Guerreiro Filho, Oliveiro (Grupo Paulista de Fitopatologia, 2015)
    Although poorly studied, the bacterial halo blight is an important disease in the major coffee-producing states of Brazil. External damage and anatomical changes on leaves were measured in seedlings of Coffea arabica cv. ...
  • Carvalho, Alcides; Fazuoli, Luiz Carlos; Teixeira, Aldir Alves; Guerreiro Filho, Oliveiro (Instituto Agronômico (IAC), 1990-07)
    O café Excelsa (Coffea dewevrei cv. Excelsa), embora rústico e produtivo, não é comercialmente cultivado. No presente trabalho, procurou-se avaliar a qualidade de sua bebida em mistura, em diferentes proporções, com o café ...
  • Pezzopane, Cristiana de Gaspari; Favarin, José Laércio; Maluf, Mirian Perez; Pezzopane, José Ricardo Macedo; Guerreiro Filho, Oliveiro (Universidade Federal de Santa Maria, 2009-05)
    O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do ano agrícola sobre os atributos fenológicos e agronômicos em diferentes cultivares de cafeeiro arábica. Os atributos fenológicos determinados foram estádios de frutificação, ...
  • Fazuoli, Luiz Carlos; Guerreiro Filho, Oliveiro; Silvarolla, Maria Bernadete; Medina Filho, Herculano Penna; Carvalho, Alcides (Instituto Agronômico (IAC), 2005-10)
    Com o objetivo de ampliar a diversidade genética da cultivar Mundo Novo, progênies S1 de 92 novas plantas matrizes, selecionadas em 1952, no município de Urupês (SP), foram estudadas em experimento instalado no Centro ...
  • Fatobene, Bárbhara Joana dos Reis; Guerreiro Filho, Oliveiro; Gonçalves, Wallace (Editora UFLA, 2012-05)
    Investigou-se, neste trabalho, a variabilidade de cafeeiros quanto à resistência apresentada à cochonilha-da-raiz, Dysmicoccus texensis e a nematoides do gênero Meloidogyne. Ambas as espécies configuram problemas fitossanitários ...
  • Maciel, Karen Wolf; Destefano, Suzete Aparecida Lanza; Beriam, Luis Otavio Saggion; Almeida, Irene Maria Gatti de; Patricio, Flavia Rodrigues Alves; Rodrigues, Lucas Mateus Rivero; Guerreiro Filho, Oliveiro (Instituto Agronômico (IAC), 2018-01)
    Bacterial halo blight, caused by Pseudomonas syringae pv. garcae, is an important disease of coffee crop occurring in Brazil and other countries. In recent years, outbreaks of this disease have damaged several coffee crops ...
  • Tomiyama, Ana Laura Midori Rossi; Rodrigues, Lucas Mateus Rivero; Andrade, Vinicius Teixeira; Beriam, Luis Otavio Saggion; Destéfano, Suzete Aparecida Lanza; Guerreiro Filho, Oliveiro (Instituto Biológico, 2018)
    Pseudomonas syringae van Hall, 1902, causes yield losses in innumerous economic important crops. On coffee trees, P. syringae pv. garcae causes the bacterial-halo-blight (BHB) and P. syringae pv. tabaci the bacterial-leaf-spot ...
  • Lara, João Marcos Rodrigues Andrade; Rezende, Juliana Costa de; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Pereira, Antonio Alves; Carvalho, João Paulo Felicori; Guerreiro Filho, Oliveiro (Instituto Agronômico (IAC), 2014)
    O objetivo do trabalho foi caracterizar 21 acessos de formas botânicas diversas de cafeeiro existentes no Banco Ativo de Germoplasma do Estado de Minas Gerais, com o intuito de identificar genótipos com potencial de uso ...
  • Fatobene, Bárbhara Joana dos Reis; Gonçalves, Wallace; Oliveira, Claudio Marcelo Gonçalves; Guerreiro Filho, Oliveiro (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2019-05)
    Plants of Coffea arabica Icatu IAC 925 germplasm show resistance to Meloidogyne paranaensis under field conditions, but with variable rates of segregation. One mother plant, IAC 3, of Icatu IAC 925 was evaluated under ...
  • Mazzafera, Paulo; Guerreiro Filho, Oliveiro; Carvalho, Alcides (Instituto Agronômico (IAC), 1988-07)
    Realizaram-se comparações entre as sementes dos cultivares Mundo Novo de Coffea arabica, cujo endosperma é verde, com as do cultivar Cera, dessa espécie, de endosperma amarelo, com o objetivo de determinar os componentes ...
  • Rodrigues, Lucas Mateus Rivero; Destéfano, Suzete Aparecida Lanza; Beriam, Luís Otávio Saggion; Ferreiro-Tonin, Mariana; Braghini, Masako Toma; Guerreiro Filho, Oliveiro (Editora UFLA, 2021)
    Seven wild accessions of Coffea arabica from Ethiopia prospected by FAO Coffee Mission 1964-1965 were investigated concerning the resistance to 18 Brazilian strains and two Kenyan strains of Pseudomonas syringae pv. garcae ...
  • Rodrigues, Lucas Mateus Rivero; Sera, Gustavo Hiroshi; Guerreiro Filho, Oliveiro; Beriam, Luis Otavio Saggion; Almeida, Irene Maria Gatti de (Instituto Agronômico (IAC), 2017-10)
    The bacterial-halo-blight (Pseudomonas syringae pv. garcae) is disseminated by the main coffee areas in the producing states of Brazil. On the other hand, the disease bacterial-leaf-spot (Pseudomonas syringae pv. tabaci) ...
  • Guerreiro Filho, Oliveiro; Medina Filho, Herculano Penna; Carvalho, Alcides (Instituto Agronômico (IAC), 1991-01)
    Procurou-se determinar, em nível de laboratório, por meio de infestações artificiais uniformes, fontes de resistência ao bicho-mineiro Perileucoptera coffeella (Guérin-Mèneville, 1842), entre as espécies Coffea stenophyila, ...
  • Gaspari‐Pezzopane, Cristiana de; Bonturi, Nemailla; Guerreiro Filho, Oliveiro; Favarin, José Laércio; Maluf, Mirian Perez (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2012-07)
    The objective of this work was to identify genes that could be used as suitable markers for molecular recognition of phenological stages during coffee (Coffea arabica) fruit development. Four cultivars were evaluated as ...
  • Maluf, Mirian Perez; Silvestrini, Milene; Ruggiero, Luciana Machado de Campos; Guerreiro Filho, Oliveiro; Colombo, Carlos Augusto (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2005-07)
    One of the greatest problems in Coffea arabica breeding is identifying precisely any inbred line, based only on botanical and agronomical descriptors, because of the reduced genetic variability of the species, close pedigree ...
  • Fazuoli, Luiz Carlos; Braghini, Masako Toma; Braghini, Masako Toma; Silvarolla, Maria Bernadete; Gonçalves, Wallace; Mistro, Júlio César; Gallo, Paulo Boller; Guerreiro Filho, Oliveiro (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2018-03)
    IAC 125 RN was derived from a cross between the coffee cultivar Villa Sarchí and the Hibrido de Timor CIFC 832/2. The coffee trees are short and re- sistant to races 1 and 2 of the nematode Meloidogyne exigua and to all ...
  • Fazuoli, Luiz Carlos; Braghini, Masako Toma; Silvarolla, Maria Bernadete; Gonçalves, Wallace; Mistro, Júlio César; Gallo, Paulo Boller; Guerreiro Filho, Oliveiro (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2019)
    The cultivar IAC Catuaí SH3 was developed by the pedigree method, from the recombination of the coffee tree H 2077-2-5-46, of the Catuaí Vermelho germplasm, with accession IAC 1110-8, from the exotic cultivar BA10. Cultivar ...
  • Fazuoli, Luiz Carlos; Braghini, Masako Toma; Silvarolla, Maria Bernadete; Gonçalves, Wallace; Mistro, Júlio César; Gallo, Paulo Boller; Guerreiro Filho, Oliveiro (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2018-07)
    Cultivar IAC Obatã 4739 was derived from a cross between coffee tree IAC 1669-20-1 and cultivar Catuaí Amarelo IAC 62. It is short and high-yielding, rust-resistant, has large and yellow fruits, medium to late maturation, ...

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