SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Coffee Science por título

Navegação Coffee Science por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Barbosa, João Paulo Rodrigues Alves Delfino; Martins, Giordane Augusto; Ferreira, Rafael Teixeira; Pennacchi, João Paulo; Souza, Vinícius Fernandes de; Soares, Angela Maria (Editora UFLA, 2012-09)
    Os métodos de estimativa do índice de área foliar (IAF) utilizados para cafeeiros (Coffea arabica L.) apresentam limitações relacionadas à representação de particularidades da cultura que afetam o IAF no tempo e no espaço. ...
  • Oliveira, Janio Gloria de; Gravina, Geraldo de Amaral; Sousa, Elias Fernandes de (Editora UFLA, 2014-01)
    Um dos fatores preponderantes na produção agrícola é a qualidade do solo, que pode ser avaliada a partir de um conjunto de atributos físicos, químicos e biológicos e o Carbono (C) é um dos elementos que podem ser tomados ...
  • Cerri, Carlos Clemente; Moreira, Cindy Silva; Alves, Priscila Aparecida; Toledo, Fernando Henrique Ribeiro Barrozo; Castigioni, Bruno de Almeida; Rodrigues, Gabriel Augusto de Andrade; Cerri, Domingos Guilherme Pellegrino; Cerri, Carlos Eduardo Pellegrino; Teixeira, Aldir Alves; Candiano, Cesar Augusto C.; Reis, Marcio Roberto; D’Alessandro, Sérgio Cotrim; Turello, Luca (Editora UFLA, 2017-01)
    O tipo de uso da terra anterior ao plantio de café e o manejo de podas adotado no cafezal podem condicionar a dinâmica do carbono (C) e do nitrogênio (N) no solo. Desta forma, o objetivo neste trabalho foi quantificar os ...
  • Rosa, Beatriz Terezinha; Borges, Luís Antônio Coimbra; Pereira, Sergio Parreiras; Antonialli, Luís Marcelo; Chalfoun, Sara Maria; Baliza, Danielle Pereira (Editora UFLA, 2017-01)
    Para acessar mercados de maior valor, faz-se necessário que os agricultores familiares atendam às exigências de qualidade e diferenciação sendo a certificação uma ferramenta de gestão que pode ser exigida neste contexto. ...
  • Leite, Edson Rubens da Silva; Protásio, Thiago de Paula; Rosado, Sebastião Carlos da Silva; Trugilho, Paulo Fernando; Napoli, Alfredo (Editora UFLA, 2015-04)
    Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a qualidade da madeira de Coffea arabica L., em diferentes cultivares e sistemas de cultivo, visando à produção de carvão vegetal e à combustão completa. Foram utilizadas madeiras ...
  • Cunha, João Paulo Barreto; Silva, Fabio Moreira da; Martins, Felipe Gabriel Lorenzoni; Conceição, Fagner Goes da; Camelo, Lais Guerra (Editora UFLA, 2016-01)
    Com a adoção da mecanização na cafeicultura, diversas operações, antes manuais, passaram a ser realizadas por máquinas, o que permitiu aumento da capacidade produtiva e redução dos custos. O conhecimento e aplicação de ...
  • Silveira, Lucas Silva da; Valente, Domingos Sárvio Magalhães; Pinto, Francisco de Assis Carvalho; Santos, Fábio Lúcio (Editora UFLA, 2016-10)
    O objetivo neste trabalho foi desenvolver um sistema para identificar áreas cultivadas com café utilizando Redes Neurais Artificiais (RNAs) tendo como variáveis de entrada os descritores de textura de Haralick. Utilizou-se ...
  • Uchôa, Francisco Paiva; Vieira Junior, José Roberto; Fernandes, Cléberson de Freitas; Rocha, Rodrigo Barros; Espíndula, Marcelo Curitiba; Rudnick, Vaneide Araújo de Sousa; Silva, Dvany Mamedes da; Freire, Tamiris Chaves; Sangi, Simone Carvalho; Mariobo, Solange Aparecida Rodrigues (Universidade Federal de Lavras, 2023-02-23)
    In coffee crops at Rondônia State of Brazil, there is an increase in phytonematode epidemics.Since most local coffe nurseries at Rondônia use soil as substrate for seedling production, this work aimed to test the minimum ...
  • Zebire, Degife; Fetena, Seifu; Shara, Sabura (Editora UFLA, 2021)
    Ethiopia is identified as a primary centre of Arabica coffee plant origin and genetic diversity. Climatic variations, varietal differences, soil type, mulching, shade, the farming method used, pruning, and other cultural ...
  • Martin, Samuel; Silva, Jadir Nogueira da; Zanatta, Fabio Luiz; Galvarro, Svetlana Fialho Soria; Volk, Marcus Bochi da Silva (Editora UFLA, 2011-09)
    The study of drying costs is an important tool to be considered when deciding on an adequate drying system. One needs to consider the energy needed for air heating, electrical energy needed to run the fans, energy to ...
  • Sales, Eduardo Ferreira; Baldi, Adriana; Alvez, Juan P. (Editora UFLA, 2020)
    The State of Espirito Santo (Brazil) has 9.4 % of its area cultivated in full sun, monocrop coffee. Coffee has a great importance for the State and a dependence on just one product can make farmers vulnerable to price ...
  • Massoud, Ramona; MirMohammadMakki, FatemehSadat; MirMohammadMakki, Seyed Fathollah; MirMohammadMakki, NargesSadat; Massoud, Armita (Universidade Federal de Lavras, 2022-06-09)
    Nowadays coffee is a popular beverage around the world used in many food industries such as chocolate, dairy industry and also confectionery. Therefore, its quality required special attention. On the other hand, heavy ...
  • Zapata, Angela María Ormaza; Arango, Félix Octavio Díaz; Rodríguez-Barona, Sneyder (Editora UFLA, 2019-07)
    The objective in the present study was to evaluate coffee extract as an encapsulant material, when mixed with prebiotic carbohydrates, in order to obtain a coffee-based, non-dairy probiotic beverage. Six coffee extract ...
  • Franco Junior, Kleso Silva; Carvalho, Julian Silva; Guimarães, Bernardino Cangussu; Barbosa, Camila Karen Reis; Brigante, Giselle Prado; Dias, Marcio de Souza; Aprelini, André; Silva, Nilton de Oliveira (Editora UFLA, 2019-10)
    The objective in this work was to evaluate the efficiency of slow release fertilizer in seedling production, initial development and first coffee production. The research was carried out at Sitio Santa Felicidade, Campestre ...
  • Mateus, Felipe Leonardo Barcelos; Faria, Mauro Magalhães Leite; Petri Junior, Irineu (Editora UFLA, 2021)
    The drying is fundamental to the preservation of materials, particularly food, which is sensible to damaging related to moisture because of its hygroscopic nature. The drying increases the shelf life of these products and ...
  • Andrade, Ednilton Tavares de; Rezende, Renan Pereira; Borém, Flávio Meira; Rosa, Sttela Dellyzete Veiga Franco da; Rios, Paula de Almeida; Oliveira, Filipe da Silva de (Universidade Federal de Lavras, 2023-01-11)
    The market value of coffee is strongly influenced by loss of quality, which makes storage one of the main steps in the entire production chain. The finite element method (FEM) and computational fluid dynamics (CFD) are ...
  • Silva, Leonardo Caixeta da; Barbosa, Camila Karen Reis; Franco Junior, Kleso Silva (Editora UFLA, 2020)
    In fabaceae, Azospirilum is used in association with Rhizobium bacteria to promote biological nitrogen fixation, making the plant tolerant to water stress and resulting in better nutrient utilization, obtaining a plant ...
  • Barbosa, Marco Antônio; Abrahão, Roberto Funes; Tereso, Mauro José Andrade; Lima, Renato Ribeiro de; Chih, Liu Ying (Editora UFLA, 2015-01)
    The main objective of this research was the assessment of the physical workload of farm coffee workers from southern Minas Gerais, Brazil. Twelve workers were reconded and their heart rate monitored during one hour execution ...
  • Santa-Cecília, Lenira Viana Costa; Santa-Cecília, Flávia Viana; Pedroso, Elizabeth do Carmo; Sousa, Marcella Viana de; Abreu, Fernanda Aparecida; Oliveira, Denílson Ferreira; Carvalho, Geraldo Andrade (Editora UFLA, 2010-09)
    A cochonilha-branca Planococcus citri (Risso, 1813) é um inseto sugador de seiva, que ataca as rosetas do cafeeiro (Coffea spp.), podendo ocasionar perdas à produção. Uma estratégia a ser adotada no manejo integrado dessa ...
  • Oliveira, Luiz Paulo Vilela de; Dominghetti, Anderson William; Guimarães, Rubens José; Rezende, Tiago Teruel; Ferreira, Marcelo Machado (Editora UFLA, 2015-10)
    Objetivou-se, nesse trabalho, verificar o efeito da época de plantio do cafeeiro sem irrigação com a utilização do polímero hidrorretentor no crescimento inicial das plantas. Foi utilizado delineamento em blocos ao acaso, ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta