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Navegação Coffee Science por título

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  • Fernandes, André Luís Teixeira; Santinato, Felipe; Ferreira, Rodrigo Ticle; Santinato, Roberto (Editora UFLA, 2013-07)
    Objetivou-se, no presente trabalho, conduzido em Araxá, MG, estudar a viabilidade técnica de reduzir os níveis de nitrogênio, fósforo, potássio e enxofre recomendados para a nutrição mineral do cafeeiro arábica (Catuaí ...
  • Arimarsetiowati, Rina; Daryono, Budi Setiadi; Astuti, Yohana Theresia Maria; Prastowo, Erwin; Semiarti, Endang (Universidade Federal de Lavras, 2023-03-10)
    Micropropagation of AS2K clones Arabica coffee (Coffea arabica L.) was attempted through indirect somatic embryogenesis by using ten different parts of the leaf such as shoot, first leaf base, second leaf base, third leaf ...
  • Coltro, Leda; Mourad, Anna Lúcia; Oliveira, Paula Andrea Pinke Luiz Vernini de; Andrade, José Paulo Baddini Oliveira (Editora UFLA, 2012-01)
    Brazil is one of the major coffee producers in the world, because of this, the goal of this study was to assess the regional differences of coffee cultivation for the reference crops 2001/2002 and 2002/03 by means of a ...
  • Reichardt, Klaus; Silva, Adriana Lúcia da; Fenilli, Tatieli Anete Bergamo; Timm, Luís Carlos; Bruno, Isabeli Pereira; Volpe, Carlos Alberto (Editora UFLA, 2009-01)
    Apesar do manejo da cultura do café já estar bem estabelecido no Brasil, ainda existe espaço para sua melhoria no que se refere ao uso dos recursos naturais disponíveis em cada região produtora, visando ao aumento de ...
  • Garcia, Cinthia da Conceição; Pereira Netto, Annibal Duarte; Silva, Michelle Costa da; Catão, Alexandre Alves; Souza, Iasmim Amorim de; Farias, Larissa Silva; Paula, Thiago Nunes Emerich de; Paula, Mateus Nunes Emerick de; Reis, Sandro Coutinho dos; Silva Junior, Ademário Iris da (Editora UFLA, 2018-07)
    This work describes a study in which levels of variables that may control the coffee roasting process were set in an experimental matrix that aimed at measuring their relative importance and the interaction between variables. ...
  • Davi Júnior, Salmo de Melo; Soares, Walyson Silva; Celoto, Fernando Juari; Fernandes, Flávio Lemes; Oliveira, Mariana Martins Fernandes; Botrel, Gabriel Buso Borges (Editora UFLA, 2021)
    The control of Hypothenemus hampei, coffee berry borer (CBB) is difficult as the insects infest inside coffee berries and are thus protected from agrochem icals. Coffee varieties with an increased penetration time by H. ...
  • Silva, Dvany Mamedes da; Vieira Júnior, José Roberto; Rocha, Rodrigo Barros; Espindula, Marcelo Curitiba; Rudnick, Vaneide Araújo de Sousa; Fernandes, Cléberson de Freitas; Uchôa, Francisco Paiva; Bastos, Jéssica Silva Felix; Freire, Tamiris Chaves; Sangi, Simone Carvalho; Fonseca, Aline Souza da (Universidade Federal de Lavras, 2022-12-29)
    Many factors can affect coffee production, such as the root-knot nematode, a soil pathogen that can kill plants up to two years old. In infested areas, the cultivation of resistant genotypes is an economical and ecologically ...
  • Rudnick, Vaneide Araújo de Sousa; Vieira Junior, José Roberto; Fernandes, Cleberson de Freitas; Rocha, Rodrigo Barros; Teixeira, Alexsandro Lara; Ramalho, André Rostand; Espindula, Marcelo Curitiba; Santos, Anderson Vieira; Anjos, Elize Francisca Mendes dos; Uchôa, Francisco Paiva (Editora UFLA, 2020)
    Root-knot disease is among the main diseases affecting coffee crop. The plant selection to the development new resistant cultivars is among one the most efficient methods of control. The present work aimed to quantify the ...
  • Sera, Gustavo Hiroshi; Sera, Tumoru; Fonseca, Inês Cristina de Batista; Ito, Dhalton Shiguer (Editora UFLA, 2010-01)
    As cultivares de café Coffea arabica L. obtidas pelo Iapar eram resistentes à ferrugem Hemileia vastatrix quando foram registradas, mas com o surgimento de novas raças, essas cultivares apresentam, atualmente, diferentes ...
  • Palma, Marcos Antonio Zambillo; Volpato, Carlos Eduardo Silva; Silva, Flávio Castro da; Souza, Pauliane de; Silva, Jéssica Aparecida (Editora UFLA, 2013-07)
    A mecanização do sistema de colheita do café reduz o custo de produção, porém existe a hipótese da degradação física do solo devido ao aumento considerável do tráfego de máquinas. Objetivou-se, no presente trabalho, avaliar ...
  • Meneghelli, Caroline Merlo; Monaco, Paola Alfonsa Vieira Lo; Haddade, Ismail Ramalho; Meneghelli, Lorena Aparecida Merlo; Krause, Marcelo Rodrigo (Editora UFLA, 2016-07)
    Dentre os diversos resíduos gerados durante o processo de beneficiamento do café, destaca-se aquele proveniente da secagem dos grãos, denominado na região serrana do Espírito Santo como “moinha”. Em razão de sua potencialidade ...
  • Pedrosa, Adriene Woods; Favarin, José Laércio; Vasconcelos, Ana Luisa Soares de; Carvalho, Bruno Vasconcelos; Oliveira, Felipe Brendler; Neves, Gabriela Barbosa (Editora UFLA, 2014-07)
    O uso de resíduos vegetais no cultivo do cafeeiro pode minimizar as perdas e favorecer o uso eficiente do nitrogênio. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar como o modo de aplicação do nitrogênio, se na forrageira, no ...
  • Theodoro, Vanessa Cristina de Almeida; Mendes, Antônio Nazareno Guimarães; Guimarães, Rubens José (Editora UFLA, 2009-01)
    Este experimento objetivou avaliar a eficiência de diferentes técnicas de manejo orgânico e convencional na fertilidade do solo e produtividade de uma lavoura cafeeira após o primeiro ano de transição agroecológica. O ...
  • Bragança, Scheilla Marina; Silva, Enilson Barros; Martins, André Guarçoni; Volpi, Paulo Sérgio; Lani, José Antônio; Santos, Lucio Pereira (Editora UFLA, 2009-01)
    As respostas das plantas à aplicação de fertilizantes variam em função de vários fatores, dentre os quais se destacam o tipo de solo, doses dos nutrientes e o espaçamento utilizado. O objetivo deste trabalho foi avaliar o ...
  • Fidalski, Jonez; Chaves, Júlio César Dias (Editora UFLA, 2010-01)
    Objetivou-se avaliar a fertilidade do solo, a nutrição e a produção do cafeeiro Iapar-59 submetido a quatro aplicações superficiais(2002 - 2004) de 20 t ha-1 dos seguintes resíduos orgânicos: matéria seca de mucuna cinza, ...
  • Santos, Jefferson Luan Dias dos; Matsumoto, Sylvana Naomi; Brito, Carmem Lacerda Lemos; Santos, Jerffson Lucas; Oliveira, Luan Santos de (Editora UFLA, 2015-10)
    Objetivou-se, neste estudo, avaliar os efeitos de doses de cloreto de mepiquat aplicado via foliar, na morfofisiologia de cafeeiros cultivar Catuaí Vermelho IAC 144, sob distintos regimes hídricos. Os ensaios foram realizados ...
  • Novaes, Fábio Junior Moreira; Bayan, Fernanda Calvente; Aquino Neto, Francisco Radler de; Rezende, Claudia Moraes (Editora UFLA, 2019-04)
    Coffee is the second most consumed brew in the world, after water. Cafestol and kahweol are two diterpenes that have been identified, until now, exclusively in the coffee tree. They are co-extracted from the coffee beans ...
  • Rezende, Josiane Bueno de; Taniwaki, Marta Hiromi (Editora UFLA, 2020)
    Coffee is one of the most consumed beverages in the world. Studies on coffee quality are important, because the occurrence of defective grains can affect its microbiological and sensory quality. The insect Hypothenemus ...
  • Terra, Willian César; Silva, Júlio Carlos Pereira da; Campos, Vicente Paulo; Salgado, Sônia Maria de Lima (Editora UFLA, 2018-04)
    Understanding the mechanisms of plant-parasitic nematodes (PPN) dispersion is vital to improve control strategies aiming to restrict dissemination of these plant parasites. In the present work, we evaluated the presence ...
  • Azevedo, Harianna Paula Alves de; Carvalho, Alex Mendonça de; Vidal, Douglas Alves; Santos, Heloisa Oliveira dos; Doria, Joyce (Editora UFLA, 2020)
    In the rooting process of Arabica coffee cuttings, plant hormones are used for inducing root formation. However, synthetic molecules cannot be used to form organic seedlings. The objective of this work was to evaluate the ...

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