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Browsing Scientia Agrícola by Issue Date

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  • Ono, E.O.; Rodrigues, J.D.; Pinho, S.Z. de (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 1992-01)
    Na propagação vegetativa através de estacas caulinares, a época de retirada dos ramos, que serão utilizados na confecção das estacas, tem grande influência sobre seu enraizamento. Outro fator de grande relevância é o ...
  • Ono, E.O.; Rodrigues, J.D.; Pinho, S.Z. do (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 1992-01)
    O presente trabalho teve como finalidade, estudar o efeito de auxinas e do boro no enraizamento de estacas caulinares de Coffea arabica L. cv. "Mundo Novo". As estacas foram retiradas de ramos ortotrópicos semi-lenhosos ...
  • Cividanes, F.J.; Nakano, O.; Melo, M. (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 1993-07)
    Foram usadas plantas de Coffea arabica L., variedade Catuaí Vermelho, localizadas no Campus da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - USP, Piracicaba,SP, para avaliação dos danos que Ceratitis capitata (Wied., ...
  • Silva, Enilson de Barros; Nogueira, Francisco Dias; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-01)
    O clima e o solo tem elevada influência na qualidade dos grãos de café (Coffea arabica L.) beneficiado. Foram instalados dois experimentos sobre latossolo (Latossolo Vermelho distroférrico e Latossolo Vermelho-Amarelo ...
  • Reis Jr, Roberto dos Anjos; Martinez, Hermínia E. P. (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-07)
    A crescente exigência de nutrientes, especialmente micronutrientes, pelos cultivares de café vem exigindo uma melhor compreensão da dinâmica desses nutrientes no sistema solo-planta. Com o objetivo de avaliar o efeito de ...
  • Mazzafera, Paulo (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-10)
    Coffee husk and coffee pulp are coffee processing by-products. Coffee husk is obtained when harvested coffee is processed by the dry method, and coffee pulp is produced by the wet method. In Brazil, coffee is usually ...
  • Mazzafera, Paulo; Gonçalves, Kátia Viviane; Shimizu, Milton Massao (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2002-10)
    A atividade de polifenoloxidase (PFO) tem sido usada como indicadora da qualidade de bebida de café. Foram feitas comparações entre o método tradicionalmente usado para extração de polifenoloxidase de café e outro, onde ...
  • Silva, José Carlos da; Alves, José Donizeti; Alvarenga, Amauri Alves de; Magalhães, Marcelo Murad; Livramento, Dárlan Einstein do; Fries, Daniela Deitos (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2003-04)
    One management practice of which the efficiency has not yet been scientifically tested is spraying coffee plants with diluted sucrose solutions as a source of carbon for the plant. This paper evaluates the effect of foliar ...
  • Oliveira, Carolina Natali de; Neves, Pedro Manuel Oliveira Janeiro; Kawazoe, Lídio Sueki (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2003-10)
    Microbial control in integrated pest management (IPM) programs of coffee plantations is an important factor for the reduction of pest population densities. The use of selective pesticides can be associated with entomopathogens, ...
  • Dias, Guilherme Faus da Silva; Alves, Pedro Luís da Costa Aguiar; Dias, Tomás Carneiro de Souza (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2004-11)
    Brachiaria decumbens vem se tornando uma das plantas daninhas mais freqüentes na infestação de cafezais em formação, pois além de sua elevada agressividade e dificuldade de controle, está ocorrendo expansão das áreas ...
  • Magnani, Marciane; Fernandes, Thiago; Prete, Cássio Egidio Cavenaghi; Homechim, Martin; Ono, Elisabete Yurie Sataque; Vilas-Boas, Laurival Antonio; Sartori, Daniele; Furlaneto, Márcia Cristina; Fungaro, Maria Helena Pelegrinelli (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2005-01)
    Some species belonging to the genus Aspergillus are potential producers of ochratoxin A (OA), a mycotoxin with nephrotoxic, immunosuppressive, teratogenic and carcinogenic effects. The aim of the present study was to ...
  • Ricci, Marta dos Santos Freire; Alves, Bruno José Rodrigues; Miranda, Simone Cordeiro de; Oliveira, Fabio Freire de (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2005-03)
    In view of the low N concentration in organic fertilizers, it is necessary to use high rates of such fertilizers to attend coffee crop requirements. Hence, N is the most limiting nutrient for organic coffee production. The ...
  • Tavares, Anamaria Almeida Costa; Pereira, Marcos Neves; Tavares, Marcelo Rodrigo; Chaves, Márcio Luiz (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2005-03)
    Replacement of corn by citrus pulp or coffee hulls explores the potential of dairy cows to digest fiber-rich feedstuffs. However, for the State of Minas Gerais, Brazil, replacing citrus pulp by coffee hulls may reduce milk ...
  • Maluf, Mirian Perez; Silvestrini, Milene; Ruggiero, Luciana Machado de Campos; Guerreiro Filho, Oliveiro; Colombo, Carlos Augusto (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2005-07)
    One of the greatest problems in Coffea arabica breeding is identifying precisely any inbred line, based only on botanical and agronomical descriptors, because of the reduced genetic variability of the species, close pedigree ...
  • Shiomi, Humberto Franco; Silva, Harllen Sandro Alves; Melo, Itamar Soares de; Nunes, Flávia Vieira; Bettiol, Wagner (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2006-01)
    Suppression of plant diseases due to the action of endophytic microorganisms has been demonstrated in several pathosystems. Experiments under controlled conditions involving endophytic bacteria isolated from leaves and ...
  • Silva, Adriana Lúcia da; Roveratti, Renato; Reichardt, Klaus; Bacchi, Osny Oliveira Santos; Timm, Luis Carlos; Bruno, Isabeli Pereira; Oliveira, Julio César Martins; Dourado Neto, Durval (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2006-03)
    Establishing field water balances is difficult and costly, the variability of their components being the major problem to obtain reliable results. This component variability is presented herein for a coffee crop grown in ...
  • Bruno, Isabeli Pereira; Silva, Adriana Lúcia da; Reichardt, Klaus; Dourado-Neto, Durval; Bacchi, Osny Oliveira Santos; Volpe, Clóvis Alberto (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2007-05)
    The use of climatological water balances in substitution to complete water balances directly measured in the field allows a more practical crop management, since the climatological water balances are based on data monitored ...
  • Fenilli, Tatiele Anete Bergamo; Dourado-Neto, Durval; Trivelin, Paulo César Ocheuze; Favarin, José Laercio; Costa, Flávio Murilo Pereira da; Bacchi, Osny Oliveira Santos (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2007-09)
    The relationship between growth and fertilizer nitrogen recovery by perenial crops such as coffee is poorly understood and improved understanding of such relations is important for the establishment of rational crop ...
  • Miranda, Vicente Savonitti; Farias, Paulo Roberto Silva; Roberto, Sérgio Rufo; Lacava, Pedro Magalhães (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2007-09)
    The Citrus Variegated Chlorosis and the Coffee Leaf Scorch are some of the many destructive diseases caused by Xylella fastidiosa, a gram-negative bacterium limited to the xylem of affected plants. As its genetic ...
  • Prado, Simone de Souza; Lopes, João Roberto Spotti; Demétrio, Clarice Garcia Borges; Borgatto, Adriano Ferreti; Almeida, Rodrigo Piacentini Paes de (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2008-05)
    Citrus variegated chlorosis (CVC) and coffee stem atrophy (CSA) are important diseases in Brazil associated with closely-related strains of Xylella fastidiosa, but little is know about host overlapping and importance of ...

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