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Invertase and sucrose synthase activities in coffee plants sprayed with sucrose solution

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dc.contributor.author Silva, José Carlos da
dc.contributor.author Alves, José Donizeti
dc.contributor.author Alvarenga, Amauri Alves de
dc.contributor.author Magalhães, Marcelo Murad
dc.contributor.author Livramento, Dárlan Einstein do
dc.contributor.author Fries, Daniela Deitos
dc.date.accessioned 2019-10-29T12:04:32Z
dc.date.available 2019-10-29T12:04:32Z
dc.date.issued 2003-04
dc.identifier.citation SILVA, J. C. et al. Invertase and sucrose synthase activities in coffee plants sprayed with sucrose solution. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 60, n. 2, p. 239-244, abr./jun. 2003. pt_BR
dc.identifier.issn 1678-992X
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162003000200006 pt_BR
dc.identifier.uri http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12227
dc.description.abstract One management practice of which the efficiency has not yet been scientifically tested is spraying coffee plants with diluted sucrose solutions as a source of carbon for the plant. This paper evaluates the effect of foliar spraying with sugar on the endogenous level of carbohydrates and on the activities of invertase and sucrose synthase in coffee (Coffea arabica L.) seedlings with reduced (low) and high (normal) levels of carbon reserve. The concentrations used were 0.5 and 1.0% sucrose, and water as a control. The use of sucrose at 1.0% caused an increase in the concentration of total soluble sugars in depauperate plants, as well as increased the activity of the following enzymes: cell wall and vacuole acid invertase, neutral cytosol invertase and sucrose synthase. In plants with high level of carbon reserve, no increments in total soluble sugar levels or in enzymatic activity were observed. Regardless of treatments or plants physiological state, no differences in transpiration or stomatal conductance were observed, demonstrating the stomatal control of transpiration. Photosynthesis was stimulated with the use of 0.5 and 1.0 % sucrose only in depauperate plants. Coffee seedling spraying with sucrose is only efficient for depauperate plants, at the concentration of 1.0%. pt_BR
dc.description.abstract Uma prática cuja eficiência não foi ainda comprovada cientificamente, é a pulverização dos cafeeiros com solução diluída de sacarose, como fonte de carbono para as plantas. Este trabalho visou estudar o efeito da pulverização de açúcar via folha nos teores endógenos de carboidratos e na atividade das enzimas invertases e sacarose sintase em mudas de cafeeiros (Coffea arabica L.) com baixo (baixo) e alto (normal) nível de reservas de carbono. As pulverizações ocorreram nas concentrações de 0,5 e 1% de sacarose utilizando- se água como testemunha. A aplicação de sacarose a 1% aumentou a concentração de açúcares solúveis totais (AST) em plantas depauperadas, como também aumentou as atividades das enzimas invertase ácida da parede, invertase ácida do vacúolo, invertase neutra do citosol e sacarose sintase. Em plantas com níveis normais de carboidratos não foi observada nenhuma alteração nos teores dos AST, como também nas atividades de tais enzimas. Independentemente dos tratamentos aplicados e do estado fisiológico das plantas, não foram observadas diferenças na transpiração e na condutância estomática, mostrando, desta forma, o controle estomático da transpiração. A fotossíntese foi estimulada a 0,5% e 1% em plantas depauperadas, o que não aconteceu com plantas normais. A pulverização de sacarose em mudas de cafeeiros só é eficiente tratando-se de plantas depauperadas na concentração de 1%. pt_BR
dc.format pdf pt_BR
dc.language.iso en pt_BR
dc.publisher Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" pt_BR
dc.relation.ispartofseries Scientia Agrícola;v.60, n.2, p.239-244, 2003;
dc.rights Open Access pt_BR
dc.subject Coffea arabica L. pt_BR
dc.subject Açúcar pt_BR
dc.subject Pulverização pt_BR
dc.subject Enzimas pt_BR
dc.subject.classification Cafeicultura::Agroclimatologia e fisiologia pt_BR
dc.title Invertase and sucrose synthase activities in coffee plants sprayed with sucrose solution pt_BR
dc.title Atividade de invertases e sacarose sintase em plantas de cafeeiro pulverizadas com solução de sacarose pt_BR
dc.type Artigo pt_BR

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Scientia Agricola_v. 60_n. 2_p. 239 - 244_2003.pdf 462.1Kb application/pdf Visualizar/Abrir ou Pre-visualizar

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