SBICafé
Biblioteca do Café

Navegação Coffee Science por título

Navegação Coffee Science por título

Classificar por: Ordenar: Resultados:

  • Santos, Anderson Vieira; Rocha, Rodrigo Barros; Silveira, Silvaldo Felipe da; Teixeira, Alexsandro Lara; Matos, Sara Inácia de; Vieira Júnior, José Roberto (Editora UFLA, 2018-04)
    Meloidogynose is prominent among the factors that limit yield in C. canephora in the western Amazon, Brazil. It is caused by species of “root-knot nematode”; the most important and aggressive of these species for coffee ...
  • Ferreira Júnior, Luiz de Gonzaga; Silva, Fábio Moreira da; Ferreira, Danton Diego; Simão, Sérgio Domingos; Souza, Gabrielly Carvalho de; Ferreira, Lucas Kemps (Editora UFLA, 2018-01)
    In order to adjust the coffee harvester and to assist in deciding either whether or not to make a second pass of the harvester, fully or selectively, it is necessary to know some crop parameters. The aim of the present ...
  • Carmo, Davi Lopes; Nannetti, Dulcimara Carvalho; Dias Junior, Moacir Souza; Lacerda, Tales Machado; Nannetti, Alex Nogueira; Manuel, Lourenço (Editora UFLA, 2014-01)
    In search of a sustainable coffee sector production, various management practices have been adopted, because it causes changes in the physical and chemical soil attributes, consequently changes the coffee crop nutrition. ...
  • Oliveira, Emanuele Catarina da Silva; Guarçoni, Rogério Carvalho; Castro, Eustáquio Vinicius Ribeiro de; Castro, Marina Gomes de; Pereira, Lucas Louzada (Editora UFLA, 2020)
    The quality of the coffee is determined by the sensorial analysis, using subjective methods and it is known that this quality is related to the chemical constituents of the grains. The present study used infrared spectroscopy ...
  • Silva, Carlos Alberto da; Miranda, Gustavo Rabelo Botrel; Alves, Alberto Donizete; Goulart, Roseli dos Reis (Editora UFLA, 2018-04)
    The plants invasion of Conyza genus has occurred in several regions in Brazil and in the world, due to the selection caused by the continuous use of herbicides with the same active, causing losses in production. This work ...
  • Silva, Paulo Vinicius da; Barbosa, Gustavo César; Ferrari, Andréa; Tronquini, Sergio Mateus; Monquero, Patrícia Andrea (Editora UFLA, 2019-04)
    The present study aims to evaluate the control of C. benghalensis by herbicides applied in post-emergence and in pre-emergence sequentially in the infesting weed in the coffee crop. Two field experiments were carried out ...
  • Andreazi, Elder; Carducci, Fernando Cesar; Sera, Tumoru; Pereira, Carlos Theodoro Motta; Mariucci Junior, Valdir; Carvalho, Filipe Gimenez; Shigueoka, Luciana Harumi; Santos, Willian Gabriel dos; Fonseca, Inês Cristina de Batista; Sera, Gustavo Hiroshi (Editora UFLA, 2017-10)
    O objetivo nesse estudo foi identificar cafeeiros com ciclo de maturação precoce e muito precoce com alta produtividade, em progênies de café arábica portadoras de genes de C. racemosa. O experimento de campo foi instalado ...
  • Japiassú, Leonardo Bíscaro; Garcia, André Luiz Alvarenga; Guimarães, Rubens José; Padilha, Lílian; Carvalho, Carlos Henrique Siqueira (Editora UFLA, 2010-01)
    Na cafeicultura moderna e competitiva, é essencial o uso de plantas que sejam produtivas e com facilidade de colheita, seja via mecânica, seja manual, tendo em vista a diminuição de custos. O “Safra Zero” é um sistema de ...
  • Alves, Guilherme Euripedes; Isquierdo, Eder Pedroza; Borém, Flávio Meira; Siqueira, Valdiney Cambuy; Oliveira, Pedro Damasceno; Andrade, Ednilton Tavares (Editora UFLA, 2013-04)
    Diante da importância da secagem na fase da pós-colheita do café e seu reflexo na qualidade final do produto, objetivou-se, neste trabalho, avaliar a cinética da secagem em diferentes temperaturas do ar de secagem, para ...
  • Höfig, Pedro; Araujo-Junior, Cezar Francisco (Editora UFLA, 2015-04)
    A declividade do solo é uma das principais características geomorfológicas limitantes à utilização de máquinas agrícolas.Objetivou-se, neste estudo,analisar a declividade do terreno no estado do Paraná e classificá-lo ...
  • Carvalho, Hudson de Paula; Camargo, Reginaldo de; Gomes, Mário Wilson de Nóbrega; Souza, Monique Ferreira de (Editora UFLA, 2014-04)
    A escolha das cultivares de cafeeiro adequadas a cada região é de grande importância, devido às diferenças de condições edafoclimáticas e de microclima. Com o intuito de facilitar a recomendação regional e local de cultivares ...
  • Abrahão, Adriano Andrade; Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga; Borém, Flavio Meira; Rezende, Juliana Costa de; Barbosa, Jose Carlos (Editora UFLA, 2009-07)
    Objetivando verificar a influência de diferentes métodos de controle de doenças fúngicas do cafeeiro (Coffea arabica L.) na classificação física e na composição química dos grãos de café, foi conduzido este ensaio nos anos ...
  • Velásquez, Sebastián; Franco, Arlet Patricia; Peña, Néstor; Bohórquez, Juan Carlos; Gutiérrez, Nelson (Editora UFLA, 2021)
    This work presents the use of multiple techniques (i.e., physicochemical and spectral) applied to harvested coffee cherries for the postharvest classification of the maturity stage. The moisture content (MC), total soluble ...
  • Marbun, Posma; Nasution, Zulkifli; Hanum, Hamidah; Karim, Abubakar (Editora UFLA, 2020)
    The research was aimed to classify, characterize the physicochemical properties, determine the fertility of the soil, and to obtain the relationship of soil fertility on the character yield for Coffee robusta in the 10 ...
  • Dias, Kaio Gonçalves de Lima; Carmo, Davi Lopes do; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Pozza, Edson Ampélio; Guimarães, Paulo Tácito Gontijo (Editora UFLA, 2015-10)
    Objetivou-se, com este estudo, avaliar o efeito de fontes e doses de cobre (Cu) aplicado via foliar na nutrição e na produção de mudas de cafeeiro. Os tratamentos consistiram de combinações de duas fontes (Sulfato Cúprico ...
  • Souza, Brígida; Santa-Cecília, Lenira Viana Costa; Prado, Ernesto; Souza, Júlio César de (Editora UFLA, 2008-07)
    As cochonilhas da família Pseudococcidae podem ser encontradas em raízes e ramos dos cafeeiros, ocasionando o definhamento das plantas e danos nos frutos. A correta identificação das espécies é importante para o estabelecimento ...
  • Pabon, Carlos David Rodriguez; Sánchez-Benitez, Juliana; Ruiz-Rosero, Juan; Ramirez-Gonzalez, Gustavo (Editora UFLA, 2020)
    Coffee is one of the leading worldwide drinks; therefore, it represents highly valued trade. However, coffee is a complex food from sowing to harvesting, processing, packaging, selling and consuming, although coffee is ...
  • Viana, Mariana Thereza Rodrigues; Azevedo, Harianna Paula Alves de; Pereira, Fernanda Aparecida Castro; Carvalho, Milene Alves de Figueiredo; Guimarães, Rubens José (Editora UFLA, 2021)
    The identification of morphophysiological traits responsible for a better plant behavior when infected is useful for cultivar selection, and become crucial for breeding. We investigated the morphophysiological behavior of ...
  • Coltri, Priscila Pereira; Lima, Paulo Renato; Vicente, Andrea Koga-; Gonçalves, Renata Ribeiro do Valle (Editora UFLA, 2019-04)
    In this research, we combine data analyses with hotspots method to identify the spatio-temporal trend of São Paulo’s coffee cultivation area. Our hypothesis is that coffee cultivation area has been changing significantly ...
  • Androcioli, Humberto Godoy; Hoshino, Adriano Thibes; Menezes Júnior, Ayres de Oliveira; Morais, Heverly; Bianco, Rodolfo; Caramori, Paulo Henrique (Editora UFLA, 2018-07)
    The coffee leaf miner (CLM) Leucoptera coffeella has a wide distribution and causes significant losses in coffee plantations (Coffea spp.) in Brazil. Its occurrence can be mitigated in intercropped systems, with the rubber ...

Buscar em toda a Biblioteca


Sobre o SBICafé

Navegar

Minha conta